FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CLT gyár indult Csehországban

A Stora Enso új keresztrétegelt fűrészáru (CLT) gyártóüzemét a csehországi Ždírecben október 7-én avatták fel. A 79 millió eurós beruházást követően az új CLT-üzem a világ egyik legmodernebb telephelye, amely támogatja a Stora Enso növekedési stratégiáját a faépítési megoldásokon belül.

Az új telephellyel a Stora Enso CLT-gyártási kapacitása jelentősen megnő, hogy kielégítse a fenntartható, költséghatékony és megújuló építőanyagok iránti folyamatosan növekvő erős keresletet.

A projekt a 2018 szeptemberében meghozott beruházási döntéstől a gyártás 2022 harmadik negyedévében történő megkezdéséig, az első panel legyártásáig a terveknek megfelelően haladt. A CLT modern és fenntartható építőanyagot képvisel, amely nagy pontosságú és gyors építést tesz lehetővé. A becsült éves termelési kapacitás a felfutás után (várhatóan 2026-tól) körülbelül 120 000 m³ lesz.

A gyáravató ünnepség október 7-i sajtótájékoztatójának közvetített felvétele

“Ez az új, korszerű gyártóüzem jól illeszkedik stratégiai integrált telephely-koncepciónkhoz, és lehetővé teszi számunkra, hogy a jövő generációi számára magas minőségű építési megoldásokat kínáljunk. Ennek a Stora Enso mérföldkőnek a megvalósítása kiemelkedő eredmény, amelyet a zágrábi csapatunk tett lehetővé, amely professzionálisan, határidőre és a költségvetésen belül hajtotta végre a teljes projektet” – mondta Lars Völkel, a Stora Enso fatermékek üzletágának vezetője.

Martin Brebis

A Ždírecben a telephely kedvező helyen fekszik, az európai piacaink közelében. Az új gyártóüzem üzembe helyezésével a Stora Enso megerősíti pozícióját, mint a világ egyik vezető faalapú építőipari megoldások szállítója, 410 000 m3 összkapacitással.

“Ez egy történelmi pillanat” – mondta Martin Brebis, a Ždíreci gyár vezetője. “A meglévő fűrészüzemmel való kombináció további előnyökkel jár, például a nyersanyagok, az energia és a logisztika tekintetében. Emellett több mint 100 új munkalehetőséget is teremt a telephelyen.”

Világszerte a CLT a jövő innovatív, mesterséges fatermékének számít. Sikeresen alkalmazzák lakó-, kereskedelmi és ipari épületek padló-, fal- és tetőszerkezeteinek megoldásaiban. Akár látványos szerkezetekben, például fából készült magasépületekben, akár hagyományosabb faépületekben, például iskolákban és irodákban használják, a CLT szilárdságot, stabilitást, gyors összeszerelést, költséghatékonyságot és egyedülálló fenntarthatósági jellemzőket kínál.

A CLT gyártás rövid bemutatása

A Ždírec a Stora Enso negyedik CLT-gyártó egysége az ausztriai Bad St. Leonhard és Ybbs, valamint a svédországi Gruvön után.

A Stora Enso-ról

A globális biogazdaság részeként a Stora Enso a megújuló termékek vezető szállítója a csomagolás, a bioanyagok, a faépítés és a papír területén, és a világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa. Hisszük, hogy minden, ami ma fosszilis alapú anyagokból készül, holnap fából készülhet. A Stora Enso mintegy 22 000 alkalmazottat foglalkoztat, és 2021-es árbevételünk 10,2 milliárd euró volt. A Stora Enso részvényeit a Nasdaq Helsinki Oy (STEAV, STERV) és a Nasdaq Stockholm AB (STE A, STE R) jegyzi. Emellett a részvényekkel az USA-ban ADR-ként (SEOAY) is kereskednek.

Böngéssz és inspirálódj több mint 500 CLT faépület között, melyhez a Stora Enso szállított fatermékeket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: StoraEnso 10-07

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

X. Lombosfa Konferencia

Következő cikk

Növekvő tűzifakereslet – fokozott ellenőrzések



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések