FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Binderholz újabb CLT üzemet épít

2021. augusztus elején kezdődött meg a Binderholz II. tömör-falemez-gyárának építése a Salzburg melletti St. Georgen-ben (Ausztria), ami a világ legmodernebb és legerősebb tömörfa-lemezgyárává fejleszti a telephelyet.

Ez a beruházás egy teljesen automatizált gyártóüzemet foglal magában, a legmagasabb ökológiai követelményeknek való gazdaságos megfelelés szempontjai szerint. A 180 x 40 m alapterületű és 20 m magas gyártócsarnokban egy kétszintes gyártócsarnok, valamint a teljesen automatizált, kétsoros, tömör fából készült magasraktár kap helyet.

Az első emelet vasbetonból és binderholz CLT BBS-ből készült hibrid szerkezetből áll majd, míg a felső emelet, valamint a magasraktár tömörfa szerkezetű lesz. Az I. üzem korábbi gyártási folyamataihoz képest a II. üzem számos jövőbeli gyártási innovációval büszkélkedhet. A magasraktár teljes termelési logisztikáját például két raktározó- és betárológép fogja irányítani. Az új üzem koncepciója nagy jelentőséget tulajdonít az erőforrás-hatékonyságnak és az optimalizált energiafelhasználásnak. Különös hangsúlyt fektettek a fedőlamellák és a középső lamellák gyártására

A magasraktár összesen 60, összesen 27 méter magas tornya CLT BBS XL falakból áll, amelyekbe glulamgerendákat akasztanak be. A ragasztott gerendákat részben csavaros sajtolással kötik össze a CLT BBS XL panelekkel, hogy a torony szükséges merevségét meg tudják teremteni. A magasraktárhoz összesen 2300 m2 CLT BBS és 1300 m3 ragasztott lemez került felhasználásra.
Annak érdekében, hogy a helyszínen a lehető legrövidebb legyen a szerelési idő, úgy döntöttek, hogy a falakat és a merevítőlemezeket Jenbachban szerelésre kész állapotban előre gyártják.

Az új II. üzemben a gyártás a tervek szerint 2022 végén kezdődik. Ennek eredményeképpen az európai piac számára további kapacitások jönnek létre az 5000 x 1250 x 12 – 60 mm méretű, 3 rétegű tömörfa lemezek gyártására, amelyek képesek lesznek az európai ellátási hiányt megszüntetni. Emellett fokozni fogjuk a profilozott 3 rétegű tömörfa lemezek gyártását, hogy még hatékonyabbá váljunk, és bővítsük a termékpalettát nemzetközi ügyfeleink számára.

A fedőlamellák minőségi osztályozásáról egy 400 m/perc előtolási sebességű Woodeye Scanner gondoskodik majd. Egy másik, a korábbi gyártási eljárástól eltérő funkció is különös figyelmet igényel: A fedőlamellák és a középső rétegek gyártási eljárásait a technológia legújabb állásának megfelelően korszerűsítettük. Ezek az új eljárások egyrészt a termékminőség, valamint az erőforrás-kihasználás javítását célozták. A II. üzem emellett tehermentesíti az I. üzem szűk keresztmetszetű rendszereit, ami további szinergiákat teremt. Különös hangsúlyt fektettek a panelek befejezésére és minőségbiztosítására, ahol 1250 mm és 2050 mm széles panelek fejezhetők be és csomagolhatók.

szerk: Tóth János, forrás: binderholz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

BDML kerekasztal-beszélgetés

Következő cikk

PONSSE Data API



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések