FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VárosFa Program – Gyula

A klímaváltozás közepette kiemelten fontosnak tartják, hogy minél több fát ültessenek /Fotók: Für Henrik/

Újabb hetven fát ültetnek el novemberben Gyula több részén – jelentette be dr. Görgényi Ernő.

Mint azt a polgármester elmondta, indultak a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programsorozatának VárosFa elnevezésű kezdeményezésén, amelynek keretében 10 ezer lakosnál nagyobb településenként 30-70, a városi körülményeket jól tűrő, már életerős sorfát igényelhettek a kandidálók. A kiírásra egyébként összesen 111 regisztráció érkezett, Gyula hetven fára kapott támogatást.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze a képviselőkkel konzultálva kijelölte a fafajtákat és a helyeket, ahol el lehet ültetni azokat. A munka a sajtótájékoztató helyszínén, Gyula paradicsomi részén kezdődött. A facsemeték ültetése mellett egy oktatási programot is megvalósíthatnak a fürdővárosban, melynek célja, hogy a városok fiatal lakóinál kialakuljon, fejlődjön a fenntarthatósággal, a fák és az erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód. 

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Kiss Tamásné és dr. Görgényi Ernő a faültetés egyik helyszínén.

Az Országos Erdészeti Egyesület által biztosított edukációs program minden településen az önkormányzat által megjelölt oktatási intézményben zajlik. Gyulán a Galbácskerti Óvodában tartják meg a kapcsolódó rendezvényt november 16-án.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn elmondta, hetven fa árára kaptak támogatást, a növényeket elültetik és gondozni is fogják, illetve ebben a lakók segítségére is számítanak. A legtöbb példány az említett paradicsomi részre kerül, ott huszonhat hársfát ültettek, ültetnek el. 

A Törökzugi lakótelepre, illetve a Leiningen utcába hárs, juhar és kőrisfa kerül. A szakember kitért arra, hogy nagy lombkoronát nevelő növényekről van szó, amelyeket ezért szűk utcában vagy vezeték alá nem ültethettek, így a lakótelepek mellett tavak közelében, illetve óvodákban ültetnek a fákból.

Kiss Tamásné, Paradicsom önkormányzati képviselője elmondta, a lakótelepen korábban felmerült, hogy szükség lenne fákra. 

– A hársfák árnyékot adnak, oxigént biztosítanak. A klímaváltozás közepette kiemelten fontos, hogy minél több fát ültessünk – fogalmazott Kiss Tamásné.

forrás: BEOL

Előző cikk

VárosFa Program - Csongrád

Következő cikk

VárosFa Program - Szarvas



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések