FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Irak fásítási tervei

Egy iraki család egy homokvihar közben kel át az úttesten 2022. július 3-án Bagdadban – Fotó: Sabah Arar / AFP

Ötmillió fát ültetnének Irakban az elsivatagosodás és a homokviharok ellen, a tervet vasárnap jelentette be az arab ország miniszterelnöke.

„Az emelkedő hőmérséklettel, csökkenő csapadékmennyiséggel, egyre több homok- és porviharral járó éghajlatváltozás veszélybe sodorja az élelmiszer-ellátást, az egészséget és a környezetet”

– mondta Mohammed Al-Szudani a dél-iraki Baszrában egy klímakonferencián, amin nagykövetek és ENSZ-tisztségviselők vettek részt. Hozzátette, hogy a tervek szerint minden kormányzóságba jutna a fákból.

Irakban több mint hétmillióan saját bőrükön érzik az éghajlatváltozást, ezen belül a szárazság miatt több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A kormányfő emiatt megígérte, hogy Bagdadban nemsokára a klímaváltozással kapcsolatos régiós konferenciát szerveznek.

Al-Szudani elmondta, hogy az iraki kormány egy nemzeti terven dolgozik az éghajlatváltozás kezelésére, amely egy sor olyan intézkedésből áll, amelyeket 2030-ig szeretne meghozni. A terv magában foglalja a megújuló energiát hasznosító erőművek építését, a nem hatékony és elavult öntözési technikák korszerűsítését, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az elsivatagosodás elleni küzdelmet és az ország biológiai sokféleségének védelmét.

Irakban 2022-ben tucatnyi homok- és porvihar pusztított, amelyek hatására számosan légzési nehézségekre panaszkodtak. A hatóságok elrendelték több iskola bezárását akkor, és egy időre leállították a légi forgalmat is.

Napjainkra az egykor „harmincmillió pálmafa országának” nevezett Irak területének már 39 százaléka sivatagosodott el, és ez ellen a vezetés egyebek között a városok körül kialakított zöld övezetekkel próbálja felvenni a küzdelmet.

Mindeközben vészesen apad az Irakot átszelő Tigris és Eufrátesz folyók vízmennyisége, ehhez az éghajlati változások mellett az iraki és a törökországi gátak is hozzájárulnak. Nem az iraki az első ilyen jellegű régiós kezdeményezés: Szaúd-Arábia korábban bejelentette, hogy a következő tíz évben tízmilliárd fa ültetését tervezi a királyságban, valamint további 40 milliárdot az Arab-félszigeten más arab államokkal együttműködve.

forrás: telex 03-12

Előző cikk

Vadregényes tájakkal vár a Börzsöny

Következő cikk

Tűzifa, pellet, brikett, apríték => 5%-os áfakulcs lesz egy évig



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések