FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás – Heves vármegye

Heves vármegyében is elkezdődött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka. A zöldítési program 2020-ban indult, s célja, hogy a vidéki, tízezer létszám alatti települések környezeti állapota javuljon, zöldebb, élhetőbb és vonzóbb településekké váljanak – tájékoztatta portálunkat Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője, aki hozzátette, az Egererdő Zrt. működési területén összesen 8 település igényelt sikeresen sorfákat, köztük, Heréden és Aldebrőn már megvalósult a fásítás.

A későbbiekben Egercsehi, Egerszólát, Füzesabony, Gyöngyöstarján, Kerecsend és Szúcs településeken folytatódik a zöldítési program.

– A falvak minimum 10, maximum 30 fát igényeltek, összesen 19 féle fafajból. Választhattak például kőriseket, hársakat, tölgy- és eperfákat, valamint díszalmát és platánt is. A növényeket a KEFAG Zrt. biztosítja és szállítja a helyszínre. Jellemzően egy-egy település 2-5 fafajból igényelt, s ezeket t a település közterületein ültetik el – ismertette Vigh Ilona. 

Aldebrőn már második alkalommal fásítanak, mivel 2023 tavaszától az Agrárminisztérium már a korábban sikeresen igénylő településeknek is lehetőséget nyújt a részvételre. A községben most 15 amerikai- és 15  ezüst hársat ültettek a felső temető előtti területre. A munkálatokban az önkormányzat dolgozói mellett több kisgyermekes család is részt vett. A családok az ültetéssel örökbe fogadták a sorfákat, felelősséget vállalva a gondozására, ápolására. 

– Felüdítő volt látni, hogy a család apraja és nagyja, a nagymamától, a pici totyogó gyermekig részt vettek az ültetésben. Bízunk benne, hogy ezt a közösségépítő mintát más településvezetők is felismerik, újabb lendületet adva falujuk lakosainak – jegyezte meg a kommunikációs és közjóléti vezető.

Az Országfásítás részeként megvalósuló programmal továbbra is az a célja a kormánynak, hogy a zöld területeket növelje, hiszen azok kulcsfontosságúak a klímaváltozás mérséklése és az épített környezet élőhelyfejlesztése miatt, tette hozzá. 

Az Egererdő Zrt. mindenkit arra kér, hogy aki teheti, kövesse a zöldülő települések mintáit, s ültessen fákat. 

forrás: HEOL 04-10

Előző cikk

Faültetés az erdők világnapján

Következő cikk

Igazi inspiráció a makkoltatás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések