FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Településfásítás – Lenti

Az elérhető legtöbb, 30 facsemetét nyert el az országfásítási programban a város önkormányzata. A növényeket kedden szállították le és a következő napokban ültetik el a település több pontján.

Horváth László polgármester arról tájékoztatott, hogy januárban terjedelmes pályázati anyagot adtak be az igényekkel, ennek eredményeként 10 amerikai hárs és 20 magas kőris került Lentibe a program keretében.

– A facsemeték elültetését a Városgazdálkodási Kft. munkatársai végzik el öt helyszínen, így a Kortárs közparkban, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet mögötti zöld területen, az Átkötő úton, a Vörösmarty és a Sugár út közti kisebb részen, valamint a polgármesteri hivatal mögötti parkban – mondta a polgármester.

Hozzátette: 5 év fenntartási időt kellett vállalni a fákra, ám természetesen nem öt évvel, hanem évtizedekkel számolnak, hiszen az önkormányzat nagy figyelmet fordít a város közterein található növények gondozására, ápolására, ehhez segítséget kapnak a lakosságtól. Ezen törekvéseiket több alkalommal el is ismerték. 

A faültetést a következő egy hétben Kiss Marcell, a Városgazdálkodási Kft. kertészmérnöke irányítja a Zalaerdő szakemberének felügyelete mellett. A szakember elmondta, hogy az országos fásítási programban elnyert fák 5-6 évesek, ezek a fajták lendületesen növekednek majd a parkokban 20-30 éven át, tíz év múlva már árnyékot is adnak. Különösebb gondozást nem igényelnek, a helyi barna erdőtalaj megfelelő számukra, tápanyag-utánpótlás sem szükséges, hisz nem gyümölcsfákról van szó, viszont idén, az első nyarukon öntözni kell majd a növényeket. Hozzátette, hogy a konténeres és földlabdás fákat könnyű elültetni, előbbiek teljes, utóbbiak közel fele gyökérzettel érkezett, ami biztos túlélést jelent számukra.

Az önkormányzat városgazdálkodási cége összesen mintegy 44 hektáron végez parkgondozási munkát, gondoznak közel 4200 közterületi fát, legutóbb 42 facsemetét ültettek ki. A most érkezett újabb 30 növény kiegészíti a megkezdett munkát és a város törekvéseit.

forrás: ZAOL 04-12

Előző cikk

Településfásítás - Markotabödöge

Következő cikk

TeSzedd Sopron!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések