FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Miyawaki erdő készül Baján

Gazdag tavaszi szezont tudhat maga mögött a 10 millió Fa Alapítvány országos környezetvédelmi szervezet bajai közössége: több mint 1500 facsemetével gazdagodott városunk zöldfelülete áldásos tevékenységük nyomán. Görgei-Reiner Rita csoportvezető folyamatosan keresi a lehetőségeket és megvalósítható ötleteket a minél élhetőbb városi környezet megteremtéséért. A következő időszakban igazi ritkasággal készül a bajaiak számára.

– Visszatekintve kicsit a mögöttünk álló időszakra: mit tartasz a tavaszi ültetési szezon legnagyobb eredményének?

– Alapvetően az ültetéseinkben való aktív részvételt, ugyanis számos család és felelősen gondolkodó társunk csatlakozott a szervezett alkalmakhoz. Minden ültetésünk indokolt és fontos pl. a helyi klíma, a levegő, az árnyék miatt, az idei tavaszi szezon legnagyobb eredménye mégis a ballagó diákoknak és diákokkal ültetett Közösségi tündérkert megvalósítása volt. Azon túl, hogy a 10 millió Fa Alapítvány referencia ültetvénye, városunknak gyümölcsöt termő kertje, amely egyben a 2021-ben ballagó diákok rendkívüli évének mementója is. Ezen projekt ajándéka számomra a csapatunk összekovácsolódása is, Dobra Edinával és Nyáradi Erzsébet kertész-oktatóval alkotunk szövetséget a szervezésben, ültetésben.

Az ország első Myiawaki erdeje a Tabánban

– Milyen szinten áll most a bajai csoport az országos rangsorban?

– Alapítványi munkám része a helyi közösségekkel való kapcsolattartás, így szezonról szezonra tapasztalom a hatás-kölcsönhatást, egy ötlet megvalósulását és annak országszerte történő ismétlődését. A faültető közösség részeként ennek az inspiráló folyamatnak vagyunk részesei Baján is, ötletet kapunk és adunk, lehetőségeink szerint valósítjuk meg a legnagyobb egyedszámú ültetéseinket. Idén tavasszal – szervezetten és egyénileg – összesen 1530 csemetét és cserjét ültetett a közösségünk, ezzel a számmal a legaktívabb csoportok között vagyunk.

– Melyek az őszi-téli ültetési szezon konkrét tervei?

– Felmérve az ültetvényeink állapotát, pótoljuk az elhalt csemetéket. Járulékos veszteséggel minden telepítésben számolni kell, a kevés csapadék és forróság, a talajban élő kártevők a legjobb szándék ellenére is okozhatják a zsenge növény pusztulását. Alapelvünk szerint ültetjük és gondozzuk az állományt, s bár a nyári kánikulában nagy fejtörést okozott számunkra az eszközhiány, a szükség szerinti öntözésre kerestük és megtaláltuk a megoldást. A klímaváltozás következményeként az idei szezon is késik, csaknem november végén fogunk ültetni szabadgyökeres csemetéket. Terveink szerint ültetünk szélfogó fasort és az épített környezet hatékony erdejét, egy 120 m2-es Miyawaki erdőt.

Idén is több száz facsemete került földbe

– Mit kell tudni a Miyawaki erdő sajátosságairól?

– Ez az erdőtípus kimondottan az épített környezet oxigénbombája. Gyors növekedésével hamar ad árnyékot, párásabb és hűvösebb mikroklímája kedvez az arra járóknak. Oxigén-kibocsátásának hatványozott mértéke az elmúlt 20 évben folytatott kutatásokkal igazolódott, sokszínűsége, fajgazdagsága garancia számos életközösség megtelepedésére, mókusok, sünök, madarak és rovarok lelnek majd benne táplálkozó- és búvóhelyre. Tervezetten a Kodály utca fordulójában, az ABC mögötti szabad területre telepítjük a minierdőt, az előkészületek a kiméréssel és a talaj cseréjével kezdődnek. Nagyon látványos lesz a minierdő alakulása, s bár a munka kezdetekor a megszokotthoz képest nagyobb lesz a forgalom a területen, szeretném kérni a lakosok türelmét. Padok kihelyezésével is gazdagodik majd a közösségi tér, lehetőséget adva a megpihenésre. Tavasszal pedig a kertészkedni vágyók kérésére a minierdő szomszédságában kialakítjuk városunk első közösségi kertjét. Az ültetést november 27-én kezdjük, amelyre várjuk kisiskolások jelentkezését a megadott dokumentum kitöltésével és visszaküldésével. A gyermekek kis súlya kevésbé tömöríti a talajt, az ő véletlenszerű ültetésük tudja leginkább leutánozni az erdei szórást. Európában egyre gyakoribb a minierdő telepítése, míg Magyarországon – Tabán után – a második Miyawaki erdő lesz a bajai. Az eredeti metódust követve ütemezünk minden lépést, az ültetés után egy karámrendszer kiépítésével, mulcsolással fejezzük be a telepítést. 

A minierdő megvalósításának főtámogatója az Axiál Kft., gépi földmunkával és a költségek nagy részének biztosításával járul hozzá a telepítéshez, míg alapítványunk a csemetéket biztosítja. A folyamatban partnerünk a Bajakert Nkft. és Burszki Darinka ügyvezető. Ezúton is köszönünk minden eddigi beérkezett hozzájárulást, és továbbra is várjuk a bajai ültetésekre szánt adományokat a 10 millió Fa Alapítvány Magnet Banknál vezetett 16200106-11648804 számlaszámra, BAJA címzéssel. Az ötletet az alapítványunk kezdeményezése, az Éljen az Élet kampány adta, s mert városunkban hagyomány a született gyermekek számának megfelelő egyedszámú csemete ültetése, a bajai Miyawaki erdő az elmúlt két évben született gyermekek erdeje lesz.

Előtte-utána fotó egy indiai Myiawaki erdőről

– Hogyan lehet csatlakozni a további programokhoz?

– A csatlakozás lehetősége mindenki előtt nyitva áll, aki tenne az élhetőbb környezetért. A közösségi média oldalán várunk minden érdeklődőt, az alábbi facebook oldalunk bejegyzéseiben tudnak tájékozódni az eseményeinkről: https://www.facebook.com/10millioFaBaja

Nemrégiben Sir David Attenborough természettudós így fogalmazott: „Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap.”
Tegyünk hát!

borítóképen: Görgei-Reiner Rita minierdő ültetésére készül

forrás: BAJA.hu

Előző cikk

Az EU 1 milliárd eurót ígért az erdővédelemre

Következő cikk

Dormándon fákat ültettek a Településfásítási Program keretében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések