FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Metsä – új Kerto LVL gyárat épít

A Metsä Group bejelentette, hogy a finnországi Äänekoskiban új gyárat épít a Kerto LVL számára. Az üzemben gerenda- és deszkatermékeket fognak gyártani az építőipar számára.

A vállalat sajtóközleménye szerint a Kerto LVL-ből készült termékek számos más anyaghoz képest jelentősen csökkentik az épületek szén-dioxid-kibocsátását.

Az új üzembe, amely a tervek szerint 2026 végén kezdi meg működését, 300 millió eurós beruházást hajtanak végre. Az üzem éves termelési kapacitása mintegy 160 000 köbméter lesz, ami 50 százalékkal növeli a vállalat jelenlegi Kerto LVL-gyártási kapacitását.

Az új üzem mintegy 150 új munkahelyet jelent majd. A közvetlen értéklánchoz mintegy 200 emberévvel járul hozzá. Az építési fázis foglalkoztatási hatása a becslések szerint körülbelül 1 000 személyév lesz. Az új malom mintegy 400 000 köbméter Finnországból beszerzett rönköt fog felhasználni. A Metsä Group jelenleg a finnországi Lohja és Punkaharju városokban gyárt Kerto LVL termékeket.

A Kerto LVL-ből készült termékeket elsősorban az európai építőipar számára gyártják. A Kerto LVL (laminált furnérfűrészáru) olyan építőanyag, amely az anyaghatékonyságot a fa magas hozzáadott értékével kívánja ötvözni. Műszaki tulajdonságai révén a Kerto LVL alkalmas sokoldalú építőipari alkalmazásokra, például elemekkel és modulokkal való építkezésre.

szerk/ford. Tóth János, forrás: MetsäGroup

Előző cikk

A magyar erdők az ország stratégiai erőforrását és természeti értékét jelentik

Következő cikk

EUDR - erdőirtásmentes termékek - új szabályok érkeznek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések