FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fa-hibrid építési konstrukciók kutatása

Finnország vezető előregyártott betonelem-gyártója, a Consolis Parma, az Arkta Rakennus házépítő cég és a Metsä Wood az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építkezést elősegítő hibrid építéssel kapcsolatos kutatási projektet indított. A cél egy teljesen újfajta hibrid építési koncepció kidolgozása elsősorban a többszintes lakóépületek építésének igényeihez, amely hibrid szerkezetek alkalmazásával csökkenti az építkezés környezeti hatásait.

Az építőipar fenntartható fejlődése az energia- és anyaghatékonyságra, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építésre és a körkörös gazdaságra összpontosít. “Az éghajlati hatások radikális csökkentése az egész építőipar közös ügye. Stratégiánkkal összhangban a klímakérdéseket fejlesztési munkánk középpontjába helyeztük, és célunk, hogy évente öt százalékkal csökkentsük, 2035-re pedig felére csökkentsük a kibocsátásunkat” – mondta Juha Rämö, a Consolis Parma technológiai igazgatója.  

A Parma, az Arkta és a Metsä közötti együttműködés célja egy anyaghatékony és alacsony kibocsátású hibrid építési koncepció létrehozása. Ebben az összefüggésben a hibrid építés a fa és a beton legjobb tulajdonságainak kombinálását jelenti mind az épületvázban, mind a homlokzati megoldásokban, hogy az épület alacsony szén-dioxid-kibocsátású, energiatakarékos, hosszú élettartamú és költséghatékony legyen.

“A hibrid építés lehetővé teszi a megújuló anyagok arányának növelését a többszintes építkezésekben anélkül, hogy az építési folyamatok hatékonyságát vagy a megoldások teljesítményét veszélyeztetné. A Metsä Wood könnyű, anyaghatékony és szén-dioxid-tároló Kerto® LVL mesterséges faterméke kiválóan alkalmas a hibrid építési alkalmazásokhoz. Partnereinkkel együttműködve a legjobb előfeltételekkel rendelkezünk a leghatékonyabb átfogó megoldások megtalálásához” – mondta Jussi Björman, a Metsä Wood üzletfejlesztési igazgatója, építőipar.

“Az épített környezet éghajlati hatásait tekintve a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára való áttérés azt jelenti, hogy a tényleges építési fázis hatása az épület életciklus-kibocsátásában megnő. Ennek eredményeképpen a szerkezeti megoldások és az építés során választott anyagok egyre fontosabb szerepet játszanak majd az építési fázis klímára gyakorolt hatásának csökkentésében a jövőben” – folytatja Rämö.

“Az alacsony kibocsátású betontermékek egész termékcsaládját vezettük be, amelyekkel jelentősen csökkenthető az építőipar anyagalapú kibocsátása. Ebben a kutatási projektben új módszereket keresünk arra, hogy az új hibrid szerkezetek és a különböző anyagok legjobb tulajdonságainak felhasználásával még jobban csökkentsük az anyagkibocsátást” – zárja Rämö.

“Mind a beton-, mind a faépítés szakértői vagyunk, és nagyon jól tudjuk, hogyan viselkedik ez a két különböző építőanyag. Ezt a know-how-t felhasználva célunk, hogy közösen olyan megoldásokat fejlesszünk ki, amelyek a fa és a beton legjobb tulajdonságait ötvözik az új hibrid építési rendszerrel” – mondja Marko Nikander, az Arkta Rakennus műszaki igazgatója.

“Az építkezés és a beépítési folyamat szakértőjeként járunk el. Funkcionális hibrid megoldások kifejlesztését szeretnénk biztosítani a projektben részt vevő felek legjobb szaktudásának felhasználásával” – teszi hozzá Nikander.

“A kutatási projekt végcélja olyan költséghatékony és könnyen reprodukálható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hibrid elemes szerkezetek előállítása, amelyek az építés teljesen új módját teremtik meg mind Finnországban, mind világszerte” – zárja Nikander.

A kutatási projekt keretében kifejlesztendő szerkezeti megoldásokat egy finnországi lakóépület-projektben fogják tesztelni.

szerk/ford: Tóth János, forrás: MetsäWood

Előző cikk

Kutatás az illegális (fa)kereskedelemről

Következő cikk

20 éves a Muzsikál az erdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések