FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

VIMEK gépbemutató volt

Gyérítési gépbemutatót tartott hétfőn a Zalaerdő Zrt. területén, a Murakeresztúr és Belezna között található 6/B erdőrészben a Technitrade Kft.

A bemutatón az új Vimek 870.1 forwardert, és a Vimek 404 T8 harvesztert ismerhették meg közelebbről, munka közben az ország minden részéből érkezett érdeklődők.

– A Zalaerdő Zrt. volt az első az országban, amely a piacon újdonságnak számító, 8 kerekes forwardert megkapta két hónappal ezelőtt, s mostanra mindkét gép kezelői eljutottak arra a szintre, hogy tarthatunk egy bemutatót az érdeklődőknek, melyen már a helyi tapasztalatok is elhangozhatnak – mondta kérdésünkre Veress László, a forgalmazó Technitrade Kft. ügyvezetője. – A Vimek 870.1-es forwardert nagyjából másfél éve dobta piacra a svéd gyártó, melyből a Zalaerdőén kívül még egy dolgozik a Vérteserdőnél és hamarosan 3 további érkezik az országba.

Vimek
Veress László (szemből) a forwardernél – Fotó: Horváth Attila

Veress László a gyártóról elmondta: a Vimek csak gyérítési gépeket gyárt évi 70-100 közötti darabszámban, a cég már 100 éves múltra tekint vissza, anno egyszerű autószerelő műhelyként indult. Körülbelül a kilencvenes évek óta foglalkozik erdészeti gépek gyártásával, így a ma forgalomba kerülő harveszterek (immár a 8. széria) több, mint húsz éves „evolúció” eredményei. A Vimek 404 T8 harvesztert finn gyártmányú Keto Forst Supreme V4 fejjel forgalmazzák, mely az elérhető opciók közül a legoptimálisabb a hazai erdőállományokban.

– Ez a harveszter azt gondolom, egyedülálló a piacon, nincs még egy ilyen kisméretű, agilis és termelékeny gép – jelentette ki az ügyvezető. – Nem túlzás ez az állítás, nem találtak még ki olyan típust, ami 5,5 méteren megfordul, 30 centiméteres átmérőig lehet vele dönteni, kis fogyasztású és 1.80, illetve 2.05 méter szűk, inkább ezt a kifejezést használnám a széles helyett. A forwardernél már más a helyzet, van konkurens bőven, de az árainkkal versenyképesek vagyunk, ezzel a típussal szintet léptünk, szeretnénk vele a piac egy másik szegmensébe is betörni, meglátjuk, sikerül-e.

Vimek
A harveszter szűk helyeken is elfér – Fotó: Horváth Attila

A harvesztert egy CAT C2.2T CRDI 55 kW motor mozgatja, a gép hasmagassága 40 centiméter, forduló szöge 80 fok, a meghajtás hidrosztatikus mechanikus. Tengelytávolsága 2,1 méter, hossza 4,6 méter. Súlya 4500 kg. Többféle, akár aljnövényzet-tisztító, vagy kotrókanál adapterrel is felszerelhető.

A Vimek 870.1 forwardert szintén CAT-motor hajtja, kettős kormányzási rendszerrel rendelkezik, a derekán kívül a hátsó hídban egyaránt kormányoz. Ez csökkenti a gép fordulókörét és segíti a sűrű erdőben történő manőverezést. Mérsékli a gép által okozott környezetkárosítás mértékét, valamint csökkenti a széles utak okozta erdőtermelési veszteségeket. Intuitív, világszínvonalú vezérlőrendszerrel és HMI-vel (ember-gép kezelői felület) van felszerelve, amelyet a Vimek és a Dasa együttműködésében fejlesztettek ki. A gép több, mint 50 fokos betörésének köszönhetően a gép eleje és hátsó része ugyanazon a nyomvonalon halad. Szélessége 2,2, hossza 7,7 méter.

Vimek
A finn Keto fej a legoptimálisabb a hazai erdőállományhoz – Fotó: Horváth Attila

Sánta István, a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze kérdésünkre elmondta: az eddigi két hónap tapasztalatai kedvezőek. Mivel kis nyomtávúak és kis méretűek a gépek, jól manőverezhetők a szűk helyeken is, így sérülésmentes faállomány marad utánuk. A harvester 25-26 centiméteres törzsátmérőig szépen és megbízhatóan dolgozik tölgyben is, habár alapvetően fenyőfélékre lett megalkotva. Óránként 2,5-3 köbméter kitermelésére képes, ami már megfelelő teljesítménynek és kellően költséghatékonynak mondható.

forrás: AgroInform

Előző cikk

Ősláp és erdőrezervátum

Következő cikk

Építőipari vendégmunkásokStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések