FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti gépbemutató volt Mánfa mellett

2022. június 23-án a NAK illetve az OEE Gépesítési Szakosztály támogatásával szakmai napot tartott a Mátyás Fakereskedő Kft. A bemutató helyszíne az Árpádtetői Erdészet területén, Mánfa és Sikonda közelében volt.

A házigazda Mecsekerdő nevében Burián Endre erdőhasználati és erdővédelmi osztályvezető, majd Hohn Miklós erdészetvezető köszöntötte a mintegy 100 főnyi vendégsereget. Részletesen beszámoltak a napjainkban tapasztalható változásokról és kihívásokról, kiemelve a munkaerőhiány, az energiaárak és ezzel párhuzamosan a faanyag felértékelődésének kérdését.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Kovácsevics Pál erdészeti szakértő, majd az OEE Gépesítési Szakosztály nevében Dr. Major Tamás kért szót, és köszöntötték a megjelenteket.

Kristofics Károly, a Mátyás Fakereskedő Kft.  értékesítési igazgatója 4 előadást tartott jellemzően gyérítési gépekkel, illetve egy rendkívül innovatív betakarító fejjel kapcsolatban. (Az előadások a géptípusok nevére kattintva letölthetőek.)

Az első tájékoztató a ROTTNE H8 gyérítő harveszterét mutatta be részletesen. Ebből megtudhattuk, hogy a legkisebb ROTTNE harvester csupán 2m széles, tömege alig 10 tonna. A rendkívül kedvező talajnyomással bíró gépet főként (de nem kizárólag) gyérítések számára fejlesztették ki. Kompakt méretei révén igen hatékonyan, és tősérülések nélkül manőverezik a legszűkebb folyosókon is. A nagygépes harveszteres és forwarderes termeléssel ellentétben nincs szüksége hagyományos (széles) pásztákra, így hektáronként akár 50-200 db értékes törzset is megkímélhet. Ez a mennyiség a véghasználat során 50-300 köbméterrel több kitermelhető értékes faanyagot, s ezzel akár több milliós extra bevételt jelenthet az erdőtulajdonos számára. A H8-cal végzett gyérítés után a koronaszint zárt marad, ami nem csak az erdőtörvény előírásainak felel meg, de előnyös mind az aljnövényzet visszaszorítása, de még az erdőt lakó állatvilág szempontjából is. A pásztákkal felszabdalt erdőhöz képest a zártabb állomány jóval ellenállóbb az esetleges szélviharokkal szemben is. A gép magassága – szállítási helyzetben – mindössze 3.200mm, így nem okoz gondot a tréleres szállítás sem. Az egyedülálló módon egymástól függetlenül, automatikusan vagy manuálisan szintezhető kerekeivel, akár 1 méter feletti hasmagasságával,  bármilyen terepen – szó szerint – jól megállja a helyét. A kifejezetten erdészeti felhasználásra optimalizált, 168 lóerős JohnDeere motor mindössze 7-9 literes óránkénti fogyasztással beéri. Modern, gyors, paralel-gémes, 7 méter gémkinyúlású darujához a hazai keménylombos állományokban is igen jól teljesítő, 3-késes LogMax3000T harveszter fejet kínálják. Keménylombban 30-35cm a gép számára az optimális tőátmérő, de extrém esetben akár egy 50cm-es törzset is képes kezelni, így rendkívül széles spektrumon hatékonyan és gazdaságosan alkalmazható.

A szintén svéd gyártó MALWA hatékony, kompakt erdészeti gépeket gyárt a modern, gazdaságos, a legkisebb környezeti kihatású erdőgazdálkodáshoz. Az 560-as sorozat, 1.960mm keskeny forwarderei, harveszterei illetve kombi gépei képesek a fák közötti szűk helyeken is manőverezni. A MALWA 560F (forwarder) így kiváló párt alkothat pl. a bemutatott ROTTNE H8-cal. A kompakt, mindössze 5,7 tonna önsúlyú forwarder kategóriájában egyedülállóan nagy, 5,5 tonna raksúllyal bír. Kicsiny fordulókör, minimális környezeti hatás. A 2,8 literes CATERPILLAR-motor – ráadásul AdBlue nélkül – megfelel az Euro 5/Stage-V normának. 5 liter körüli fogyasztása is igen figyelemre méltó. Megfelelő körülmények között pótkocsi is csatlakoztatható mögé, így a raksúly akár 9 tonnára növelhető. Az alkalmazott Cranab FC45 daru akár 1 tonna feletti rönkökkel is megbirkózik, és 6,1 vagy 8,2 méteres gémváltozatban kérhető – így széles sávban tud „gereblyézni”, illetve lekapcsolás nélkül is fel- illetve le tudja terhelni a pótkocsit.

Egy rövid kávészünet után Bíró Bernát, a Mátyásfa erdésze ismertette a cég napi kihívásait, és adatokkal támasztotta alá a bemutatott eszközök alkalmasságát. A következőkben megismerkedhettünk az osztrák KONRAD gyár új, innovatív termékeivel. A kötélpályákat, illetve az extrém körülmények közé tervezett nagyteljesítményű HIGHLANDER harveszter-skidder-forwarder kombi gépet csupán érintettük, de izgatottan várjuk – ez utóbbival kapcsolatban – az őszre beígért élő gépbemutatót. Részletesebben a  „KDH40” lánctalpas gyérítőgéppel, illetve a géphez rendelt Woody harveszter-fej családdal ismerkedhettünk meg. A KDH40 megalkotásának alapelvei: alacsony beruházási és üzemeltetési költség, minimális környezeti hatás, sokrétű, 12 hónapos használat. Az alapgép egy 9-tonnás Wacker-Neuson ET90 kotró. A lánctalpas kivitelből adódóan igen csekély a talajnyomás, a gép mindössze 2,25m-es szélessége pedig garantálja a gyérítésekben való kíméletes, tősérülés-mentes mozgást. Akár 9,3 méteres gémével akár 18 méteres sávot képes bejárni  -ami egyedülálló adottság egy kompakt gyérítési harveszter esetén. Opciói: hidro-akkumulátor, gumi-párnás láncfeltét, védőcsövek, extra hűtő, és főként a billenthető kabin-opció mind kiváló szolgálatot tesznek a hazai hegyvidéki illetve keménylombos erdőkben. Univerzális abban az értelemben, hogy a Woody fejjel nem „csupán” dönteni, darabolni és rakásolni, hanem válogatni és rakodni is hatékonyan képes. Mivel az alapgép egy hagyományos kotró, így az erdészetben kevésbé frekventált időszakokban is használható – fél napos átszerelést követően – építőipari gépként.

Érdekes volt látni a ROTTNE H8 és a KONRAD KDH40 összevetését, hiszen mindkettő egyaránt igazi „gyérítési harveszter”, azonban a felhasználási körülmények, a leendő tulajdonos beruházási keretei, a terepviszonyok és más egyéb szempontok alapján hol az egyik, hol a másik berendezés bizonyulhat ideális választásnak.

Végül a KONRAD Woody fej-családjával ismerkedhettünk meg. A fej minden tekintetben hozza egy általános harveszter fejjel kapcsolatos elvárásinkat, azonban 3-, vagy 4 késes kialakítása, „V”-elrendezésű behúzógörgői, a további 1 vagy 2 segéd-behúzógörgő alkalmazása, infravörös rönk-érzékelője révén kiemelkedik az eddig megismert harveszter fejek közül. Legnagyobb előnye azonban az a különleges képessége, hogy a behúzógörgőket képes félrebillenteni, és a processzor ebben az állapotban egy pillanat alatt teljes értékű rönkmarkoló-kanálként tud funkcionálni. A KONRAD egy egyszerűsített vonszolócsörlő-szettet is kínál a kotrókhoz, így akár 3 gép (harveszter, átrakógép, skidder) kiváltására is alkalmas multifunkcionális berendezés is összeállítható.

Ebéd után következett az élő gépbemutató. A szervezőket – és a pilótákat – némiképp megtréfálta a hajnalban lezúdult eső, de a gépek mozgását még ez sem akadályozta. A lánctalpas KDH40 és a gumikerekes H8 harveszter egyaránt látványosan, 1,5 – 2,0 perces ciklusidővel dolgoztak a 10-30 cm-es elegyes (gyertyán/cser/bükk) állomány gyérítésén.

Az előkészített – már gyérített – terepen jól megfigyelhető volt a MALWA 560F Forwarder mobilitása, szűk, döntött folyosókon való problémamentes közlekedése.

Végül, de nem utolsó sorban a terepen közelebbről is szemügyre vehettük a KDH40-re szerelt Woody40 és a 16 tonnás CASE lánctalpas kotróra szerelt Woody50 robusztus harveszter fejeket. A gépkezelők látványos koreográfiával szemléltették – rönkkel és rönk nélkül – a berendezések sokszínű tudását: a döntést, darabolást, rakásolást, válogatást, rakodást.

(x) Mátyás Fakereskedő Kft.

1 megjegyzés

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Ponsse eladta oroszországi cégét

Következő cikk

Fűrészáru export-bejelentés jogszabályi változásaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések