FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

LIGNEW fahab

Ez a fa hablemez 100 százalékban természetes termék, amely megújuló nyersanyagokból készül.

A Fraunhofer WKI által kifejlesztett és szabadalmaztatott fahabot a jövőben a Butterweck Holzstoffe GmbH fogja gyártani és forgalmazni.

A fahabok forgalmazását Lignew márkanév alatt tervezik. Az észak-németországi gyártóüzem építési munkálatai rövidesen megkezdődnek. Az első fahablemezeket várhatóan 2026-ban szállítják le.

“A Fraunhofer WKI-ban azt a célt követjük, hogy innovatív és fenntartható fejlesztéseket vezessünk be az ipari alkalmazásokba. A Butterweckkel együttműködve elértük ezt a célt, és a jövőben a fahabunkat az építőiparban és a gyártásban is hasznosítani lehet” – mondta Dr.-Ing. Bohumil Kasal professzor, a Fraunhofer WKI intézetigazgatója.

A Fraunhofer WKI egy házon belüli kezdeti kutatási projekt keretében fejlesztette ki azt az innovatív eljárást, amelyben tiszta fából vagy faanyagszálakból habokat állítanak elő. A Butterweck Holzstoffe GmbH & Co. KG-vel való együttműködés során a hangsúlyt az ipari feldolgozásba való átvitelre helyezték. Az elmúlt években az együttműködő partnerek többek között azon dolgoztak, hogy a fahabot panelanyag formájában piaci érettségre fejlesszék.

“Úgy véljük, hogy a fahab hasznosításában óriási lehetőségek rejlenek. Örömünkre szolgál, hogy régi partnerünk kifejezetten a fahabos panelek gyártására építi fel üzemét. Továbbra is tanácsadással és támogatással segítjük a fejlesztés ipari léptékűvé tételét, és ha szükséges, a formulákat a keretfeltételekhez igazítjuk” – számolt be Nina Ritter, a Fraunhofer WKI csoportvezetője.

A Fraunhofer WKI-ban kifejlesztett fahabok 100 százalékban fából készülnek, mivel nem igényelnek kötőanyagokat. Könnyű, faalapú anyagok (sűrűségük 45-200 kg/m³), nyitott pórusú szerkezettel. Szilárdságuk a fa saját kötőerejéből adódik, így nincs szükség szintetikus ragasztók használatára. A fahabok ökológiai és gazdasági szempontból kiválóan alkalmasak számos alkalmazási területre, például csomagolóanyagként vagy hő- és hangszigetelésként. Gond nélkül újrahasznosíthatók.

A fahabok azonban nem csak tiszta anyagként rendkívül érdekesek: Új hibrid anyagok alapanyagaként teljesen új lehetőségeket nyitnak meg a megújuló nyersanyagok hasznosításában, és különösen az ökológiai könnyűszerkezetes építőipari alkalmazásokban. A fahabot kombinálni lehet klasszikus faalapú anyagokkal, fémekkel, betonnal, műanyagokkal vagy WPC-vel, mint felületi réteggel, ezáltal magasabb funkcionalitású, könnyű hibrid anyagokat hozva létre. Az ilyen szendvicsanyagok alkalmazási lehetőségei közé tartoznak az autók, bútorlapok és homlokzati elemek.

“A fahab ötlete már intézetünk alapítója, Wilhelm Klauditz fejében megfogalmazódott. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy megtapasztalhattuk annak az útnak a befejezését, amely egy ötlettel kezdődött, majd egy piacképes termék kifejlesztéséhez és végül a piaci bevezetéshez vezetett” – magyarázta Dr. Dirk Berthold, a Fraunhofer WKI osztályvezetője.

forrás: HolzForum / Fraunhofer WKI

Előző cikk

GD Holz - zsugorodó fapiac

Következő cikk

Woody Award 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések