FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Circular Choices – koalíció a biogazdaságért

Az uniós erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók támogatásával 14 uniós szakmai szövetség – köztük a kiváló minőségű faalapú termékek, a rostalapú papír- és kartontermékek, a csomagolás és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos megoldások szállítói – új, ágazatközi koalíciót indított.

A koalíciót 14 szervezet alakította, és további 6 neves szervezet támogatja a kezdeményezést.

A koalíció célja, hogy az EU döntéshozóinak egy ambiciózus közös jövőképet mutasson be 2030 előtt, és ezen túlmenően a körforgásos biogazdaságra való áttérés irányába.

Most minden eddiginél inkább itt az ideje, hogy a körforgásos biogazdaságot mint teljesen integrált, rugalmas európai értékláncot beágyazzuk az uniós politikába.

A koalíció nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amely részletesen ismerteti a közös kihívásokat, igényeket és megoldásokat. A koalíciót további 6, az erdészeti ágazathoz kapcsolódó szövetség is támogatja.

Ez az eddigi legszélesebb körű koalíció, amely ezeket az értékláncokat képviseli. Tagjai együttesen az EU GDP-jének 3%-át, 520 milliárd eurós forgalmat és a gyártó vállalatok 20%-át képviselik. A tagok az EU biogazdaságának integrált részét képezik, helyi, megújuló forrásból származó, Európában előállított és újrahasznosított anyagokat használnak, és európai technológiát alkalmaznak. Hozzájárulásuk azonban ennél sokkal nagyobb is lehetne. Remélik, hogy az uniós intézményekkel együttműködve olyan politikai környezetet tudnak teremteni, amely lehetővé teszi, hogy ágazatuk együttesen elérje az EU éves CO2-kibocsátásának 30%-ával egyenértékű éghajlatváltozás mérséklését. Ez a szám 2019-ben 20% volt.

A koalíció törekvéséhez meg kell szilárdítani az EU globális vezető szerepét a fenntartható és versenyképes alternatív megoldások szolgáltatójaként a jelen számára, és innovatív lehetőségeket kínál a jövő számára. Az európai fa- és rostalapú értékláncokat széles körben a jövő körforgásos biogazdaságának laboratóriumaként tartják számon.

Annak érdekében, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, az EU-nak a koalícióval együttműködve fel kell gyorsítania a biotermékek elterjedését, ösztönöznie kell a termelési folyamatok és ellátási láncok zöld technológiáiba történő beruházásokat, és támogatnia kell a fenntartható fogyasztás irányába történő elmozdulást, miközben olyan szakpolitikákat vezet be, amelyek növelik a fenntartható feldolgozóipar versenyképességét.

Az európai ipar versenyképességét összességében az energiaválság és a stratégiai nyersanyagellátással kapcsolatos problémák befolyásolták. A faalapú termékek, a rostalapú papír- és kartontermékek és csomagolóanyagok, valamint a megújuló energiával kapcsolatos megoldások az értékes nyersanyagok forrásainak fenntartható kezelése, valamint a másodlagos nyersanyagok és a kapcsolódó technológiák révén ellenálló képességet nyújtanak, és biztosítják az európai stratégiai autonómiát és versenyképességet.


Töltse le a Körkörös választások a versenyképes uniós biogazdaságért (Circular Choices for a competitive EU Bioeconomy) című dokumentumot (angol nyelven) itt.

Silvia Melegari, a CEI-Bois főtitkára nyilatkozott az új koalícióról:
“A CEI-Bois szeretné felhívni az uniós intézmények figyelmét arra, hogy a fenntartható faalapú termékek milyen jelentős mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Európa elérje a 2050-re kitűzött nettó nulla éghajlatvédelmi célt. A fából készült építési termékek különösen a CO2-termelő alternatívák, például a beton helyettesítését segíthetik, miközben a fából készült termékekben tárolják a szenet az épített környezetben, és ezáltal hozzájárulnak a légkörből történő szén-dioxid-elvonás növeléséhez. A CEI-Bois segített létrehozni ezt a koalíciót, hogy a politikai vitát a hatékony és azonnali éghajlati megoldások irányába terelje.”

A CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség 15 ország 21 európai és nemzeti szervezetét képviseli, és a több mint 180 000 vállalatot tömörítő, 152 milliárd eurós éves forgalmat bonyolító és 1 millió munkavállalót foglalkoztató európai faipari ágazat egészének érdekeit képviselő szervezet.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois, CEPI,

Előző cikk

Természeti erőforrások a közös örökségünk elemei

Következő cikk

Szakképzési törvény módosítása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések