FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

II. Hello Wood Diplomadíj

Idén ismét megrendezésre került a Hello Wood Diplomadíj, ahol a legkiemelkedőbb friss diplomás pályaműveket díjazták országszerte. A zsűri asztalára a MOME-ról, a BME-ről, a Széchenyi István Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, az Óbudai YBL-ről és a METU-ról is érkeztek projektek. 

Az eredményhirdetést megelőzően a vendégeknek lehetőségük volt megtekinteni az idei Hello Wood edukációs projektek fotókiállítását, majd egy kerekasztal-beszélgetést is meghallgathattak, az építészet és az AI kölcsönhatásairól, ezután került sor a díjátadóra. Az idei szakmai zsűritagok között volt Huszár András és Oravecz Péter, a Hello Wood képviseletében, Martinkó József az OCTOGON magazintól, valamint Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős államtitkár. 
 

„Öröm volt látni, hogy a leadott munkák színvonala idén sem csökkent. A zsűri ezúttal könnyen és egységesen hozta meg a döntését, nem tapasztaltunk erős ellentéteket, a nyertesek pályamunkái kiemelkedőek voltak” – foglalta össze Martinkó József, az OCTOGON magazin főszerkesztője. 


A fődíjat Weisz Mátyás „Színházpedagógiai műhely”  pályaműve nyerte el. Mátyás a BME-n készítette diplomamunkáját, egy multifunkcionális kulturális épületet tervezett Győrbe, amely :

„akár kamaraszínházként, a színpad és a nézőtér felcserélésével akár fedett-nyitott szabadtéri színpadként is szolgálhat, a benne található oktatási helyiségek pedig logopédiai fejlesztéseknek, csoportos tréningeknek adhatnak otthont. A tervezési folyamatban a játékos formakeresésre helyeztem hangsúlyt, valamint arra, hogyan lehet egy barokk belvárosba kortárs épületet tervezni. A barokk épületekre jellemző formálásmódot és logikát úgy próbáltam alkalmazni, hogy az a mai igényeknek és követelményeknek is megfeleljen.”



A második helyezett Timár Anna Zorica „Szentpéterfa közösségi tervezésen alapuló jövőképe” című diplomamunkája a Széchenyi István Egyetemről.  

„Diplomamunkámmal nem egy kistelepülés haldokló közösségi életét szeretném beavatkozásokkal feléleszteni, hanem egy igen csak aktív és szoros kötelékkel rendelkező faluközösségnek szeretnék olyan teret és eszközt adni, mely segíti a hagyományok és emberi kapcsolatok megtartását és továbbírását. Három alkalommal tartottam participatív gyakorlatokat, melyeken szép számmal jelent meg a falu apraja-nagyja, ötleteikkel és vízióikkal támogatva munkámat.”



A harmadik helyezett Krusinszky Kitti „Micélium tudásközpont a Téglagyári-völgyben” névre keresztelt pályamunkája a MOME-ról, amelyről az OCTOGON Online is beszámolt már korábban. 

„Mestermunkám helyszíne a Százhalombatta Óvárosában található téglagyár és környezete, amely egykor Magyarország legeredményesebb üzemeként működött, mára azonban a technológiai fejlesztések hiánya miatt elavulttá vált és funkcióját vesztette. A kamrákra osztott, önmagába visszatérő boltozatos csatorna kiváló adottságokkal rendelkezik a sötét és hűvös helyet kedvelő gombák termesztésére. A körkemence egybefüggő terét értékként őrzöm meg, ezáltal a földszinten a gombák növesztése körbejárható polcrendszeren történik. Az égetőkemence felett elhelyezkedő két szintet, rendeltetésüknek átjárhatósága alapján három részre osztottam: publikus, fél-privát és privát funkciókra.”



A Hello Wood különdíját Worood Shbeikat „Living Typologies Labs & Community Places for Homeless (Consolidation Project)” című pályaműve kapta szintén a BME-ről. A projekt egy hajléktalanokat megszólító közösségi tér kialakításáról szól, amely egyben a társadalmi hulladékgazdálkodással is foglalkozik.

„A hajléktalanság nem berögzült, hanem dinamikus probléma, amely bárkit és bárhol érinthet. Ezért a projekt mobil megközelítést alkalmaz, amely lehetővé teszi a modulok szállítását és szükség szerinti elhelyezését különböző helyszíneken. A Living Typologies Labs az együttműködés és az innováció platformjaként szolgál. Különböző érdekelt feleket – köztük építészeket, szociális munkásokat és közösségi tagokat – hoz össze, hogy hozzájáruljanak szakértelmükkel és ötleteikkel. A helyi közösség bevonásával a projekt célja, hogy a hajléktalanok társadalmi beilleszkedését ösztönözve elősegítse a a társadalmi felelősségvállalást.”

Az első helyezett a Remmers jóvoltából 150.000 Ft-os pénzdíjazásban részesült, az OCTOGONmagazin felajánlásával pedig 1 éves előfizetést nyert az első három helyezett.

Forrás: octogon

Előző cikk

50 ezer hektár új erdő

Következő cikk

A faipar pénz-forrásokat hiányol



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések