FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Parkettapiaci körkép

Az Európai Parkettaipari Szövetség (FEP) igazgatótanácsa fizikailag is összeült április elején, és többek között megvitatta az európai parkettapiacok helyzetét.

Az európai parkettapiacok 2022 első negyedévére vonatkozóan változatos fejleményeket mutatnak az előző évhez képest az előző év azonos időszakához képest. Míg Olaszország, Skandinávia és Spanyolország még mindig jelentős keresletnövekedésről számol be, a Benelux államok, Franciaország és Svájc stagnáló piaci keresletet mutatnak. Másrészt Ausztria és Németország már csökkenést tapasztalnak, ami a megrendelések nehézkes teljesítését tükrözi. Ez a jelenség várhatóan az elkövetkező hónapokban minden piacról jelentkezni fog, mivel a FEP-tagok többsége a következő időszakban faellátási problémákkal fog szembesülni.

A faanyag elérhetőségével és megfizethetőségével kapcsolatos problémák nem új keletűek, és korlátozzák az ágazat pozitív fejlődését a világjárvány kitörése óta, de most még súlyosabbá válnak a geopolitikai helyzet drámai alakulása miatt.

Az európai parkettagyártók tölgyfaellátásának jelentős része Ukrajnából, illetve Oroszországból származik. A rönkfa mellett a félkész faalapú termékekkel kapcsolatos ellátási problémákról is beszámoltak. Ezek már az ukrajnai munkaerőhiány, a nemzetközi fizetési nehézségek Oroszországgal, szállítási nehézségek mindkét országgal, valamint az Oroszország által hozott ellenintézkedések, hogy leállítsa a egyes fatermékek EU-ba irányuló exportját. Emellett az Európai Bizottság április 8-án
megtiltotta az Oroszországból származó valamennyi termék behozatalát – ez már korábban is így volt a fatermékek esetében, illetve Fehéroroszországból származó faanyagok esetében is.
Végezetül a PEFC és az FSC az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fát és faalapú anyagokat “konfliktusos fának” tekinti (az FSC most az ukrajnai háborús övezetekből származó fára vonatkozó tanúsítványokat is felfüggeszti), az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fatermékek “gyakorlatilag” nem felelnek meg az EUTR-nek, és a nem kormányzati szervezetek nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott faanyag és fatermék-kereskedelem leálljon.

A jelenlegi válság parkettaiparra gyakorolt hatásainak korlátozása érdekében a FEP sürgeti az Európai Bizottságot, hogy hozzon (átmeneti) védintézkedéseket, enyhítő és támogató intézkedéseket, és fogadjon el olyan koherens politikákat, amelyek lehetővé teszik az EU fakészleteinek mobilizálását, valamint olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik a tölgyfa rönkök Európában tartását.

Az alábbiakban országonkénti rövid összefoglaló található.

Ausztria
Az erős kereslet ellenére az osztrák parkettapiac 2022 első negyedévében 7%-kal csökkent 2021 azonos időszakához képest, ami a megrendelések egyre nehezebb teljesítését tükrözi. Jelenleg nem lehet előre jelezni a következő hónapok helyzetét.

Benelux államok
A Benelux államok piacain jelen van a parketta iránti kereslet, de alapanyaghiány van. Az energiaköltségek elképesztőek, és sok a bizonytalanság a közeljövőt illetően.

Franciaország
A francia parkettafogyasztás 2021-ben 11%-kal nőtt 2020-hoz képest, de 2022 első negyedéve stagnáló fejlődést mutat, mivel a nagy keresletre nehéz válaszolni.

Németország
Mivel a készletek már 2021. II. félévében kimerültek, a megrendelések nehezen teljesülnek, és a parkettafogyasztás Németországban 20%-kal csökkent 2022 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Olaszország
A virágzó olasz piac 2022. első negyedévében 10%-kal haladt előre 2021. első negyedévéhez képest. Rengeteg megrendelés van, de a probléma az ellátásukkal van. Most még késéssel (de) lehet szállítani, a következő hónapokban viszont a megrendelések teljesítése kihívást jelent majd.

Skandináv klaszter
Svédországhoz hasonlóan, de kisebb mértékben, az északi parkettapiacokat is támogatják az elhalasztott projektek és az új életmódnak szentelt felújítások. Ezek az értékek 5-10%-kal nőttek 2022. első negyedévében, de ez a tendencia a folyó év második negyedévét követően véget érhet.

Spanyolország
A spanyol fogyasztás 20%-kal nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. Ugyanez a növekedés figyelhető meg 2022. I. negyedévében a tavalyi I. negyedévhez képest. Mindazonáltal a költségek növekedése és a munkaerőhiány megnehezíti az elkövetkező hónapokra vonatkozó előrejelzéseket. Az infláció is csökkentheti a fogyasztást 2022. III. negyedévében.

Svédország
A világjárvány és a felújítás idején elhalasztott és elhalasztott projektek 10-15%-kal fellendítették a svéd parkettapiacot 2022. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez a fejlődés valószínűleg nem tart tovább az idei II. negyedévnél.

Svájc
A svájci parkettafogyasztás 2020-hoz képest 10%-kal nőtt 2021-ben, de a 2022. első negyedévében a fejlődés stagnál az I. negyedévhez képest. negyedévhez képest. A készletek most nagyon alacsonyak. És 2022. II. negyedévére is lapos fejlődést prognosztizálnak.

FEP közgyűlés és parkettakongresszus 2022
A fizikai FEP 66 Közgyűlését és a 46. Parkettkongresszust 2022. június 9-én és 10-én tartják. Idén (meglepő módon) Hamburgban, Németországban lesz mindkét esemény.

szerk: Tóth János, forrás: FEP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

100 méter magas svájci faépület

Következő cikk

Értékőrző erdőgazdálkodás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…