FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az európai parkettafogyasztás 2022 első félévében csökkenésnek indult.

A bizonytalanság környezeti légkörét tükrözi a parketta fogyasztás csökkenés. Az Európai Parkett Szövetség (FEP) igazgatótanácsa 2022. október elején ülésezett a FEP brüsszeli székhelyén, és többek között megvitatta az európai parkettapiacok helyzetét.

Általánosságban elmondható, hogy a 2022 legeleje még pozitív volt, de a parkettafogyasztás a legtöbb FEP-országban gyorsan csökkenni kezdett. A csökkenés különösen Franciaországban és Németországban volt jelentős, míg Svédországban és Svájcban az év első felében még viszonylag jó körülmények között zajlott a fogyasztás.

Az adott környezetben, az elképesztő energiaszámlák és az infláció mellett a fogyasztók bizalma nagyon alacsony, ami azt jelenti, hogy kevesebbet költenek, ami az alapvető szükségletekre összpontosít. Ha a fogyasztók mégis beruháznak az épületekbe, akkor inkább a szigetelésre, mint a belsőépítészetre. Ráadásul a covid időszakban megkezdett felújítási munkálatok a végéhez közelednek.

Mindent egybevetve, a parkettapiacok a legtöbb FEP-országban 2022 első félévében visszaestek az előző év azonos időszakához képest. Azok az országok, amelyekben még viszonylag jó feltételek voltak, most a fogyasztás lassulásával szembesülnek, és pesszimisták az előttünk álló hónapokra és évre vonatkozóan.

A fa nyersanyag elérhetősége és/vagy megfizethetősége továbbra is kritikus.

Piaci áttekintés. Az alábbiakban országonkénti rövid összefoglaló található.

Ausztria. Az osztrák parkettafogyasztás 2022 első félévében vegyes képet mutatott, az első negyedévben enyhe csökkenés, a másodikban pedig túlfűtöttség volt tapasztalható. Most a helyzet romlik. A lakásberuházások visszaestek. A bemutatótermek üresek. Az energiaköltségek elképesztőek. Következésképpen csökken a munkaidő (rövidített műszakok), és bizonytalanságok vannak a jövőt illetően.

Benelux. Hollandia a parkettafogyasztás volumenének 18%-os csökkenéséről számolt be 2021-hez képest, és 17%-os inflációról. Az energiaköltségek 3 vagy 4-szeresére nőttek. A nyersanyagok helyzete stabil. Belgium valamivel jobban áll.

Franciaország. A francia parkettapiac a 2. negyedévben visszaesésnek indult (-20%). Ez a helyzet folytatódni fog, mivel az üzletek látogatottsága 40%-kal csökkent. A masszív parkettára van a legnagyobb hatással, mivel a fa értéke április óta erőteljesen emelkedett. A fahiány továbbra is probléma, ami a termelés csökkenéséhez és munkanélküliséghez vezethet.

Németország. A német parkettapiac 2022 első negyedévében 7%-kal, a második negyedévben pedig 12%-kal esett vissza, ami az első félévre 10-15%-os visszaesést jelent. Az év hátralévő részében pesszimizmus uralkodik az építési engedélyek törlésének növekvő aránya, a beruházásokkal kapcsolatos tétovázás, a kamatlábak emelkedése, az energiaszámlák egekbe szökése… A fogyasztók az alapvető szükségletekre összpontosítanak, és a covid időszakban megkezdett felújítási munkálatok már befejeződtek. A nyersanyagellátás továbbra is kritikus.

Olaszország. Az év jó kezdete után, amikor az olasz parkettafogyasztás 13%-kal nőtt 2021-hez képest, sajnos júniusban a helyzet romlani kezdett, és ez a romlás júliusban felgyorsult. A fogyasztás most 5-6%-kal kevesebb, mint 2021-ben, de az év végére elérheti a -10%-ot is. Az év eleji teljesítményt az építésre/felújításra vonatkozó jelentős adókedvezmények is támogatták.

Északi országok. Az első félév 2022-ben jó volt, de az északi országok parkettafogyasztása mostanra lelassult. Míg a norvég parkettapiac stagnál, addig a finn enyhén, a dán pedig jelentősebben csökken. A beépítési költségek az általános infláció emelkedését tükrözve növekednek.

Spanyolország. A spanyol parkettafogyasztás a folyó év első felében még 3%-kal nőtt, de a kereslet most gyorsan csökken. Az új épületek építése csökken, de a felújítás még mindig támogatja a piacot. Az infláció és a megtakarítások növekedése azonban további bizonytalanságokat okoz a jövőre nézve.

Svédország. Míg a svéd parkettapiac idén még stabilan vagy enyhén csökkenő tendenciát mutat (-2-5%), jövőre jelentősen vissza fog esni az új építési engedélyek drámai csökkenése miatt (-30%). Ráadásul a covid időszakban megkezdett felújítási munkálatok a végéhez közelednek, a fogyasztók pénzt szántak utazásra, és most a belsőépítészet helyett a szigetelési munkálatokra összpontosítanak. A barkácsáruházak e-kereskedelme is jelentősen visszaesett. A devizaárfolyam miatt az import drágább.

Svájc. Svájcban kicsit más a helyzet, ahol az erős valutának köszönhetően az infláció 3%-ra korlátozódik. A svájci parkettafogyasztás 2022 első félévében 12%-kal nőtt 2021-hez képest. Ez most lassul, de az év végére várhatóan még mindig eléri a 8-10%-ot. Mindazonáltal az építési engedélyek száma csökken, különösen a többlakásos házak esetében. A fehér tölgy rendelkezésre áll, de magas áron. Az energiaköltségek elképesztőek. A svájci piac még mindig erős, de a jövőbeli tendenciák negatívak.

Amint azt a 2022. június 10-én Hamburgban megrendezett sikeres 66. közgyűlés és 46. parkettakongresszus alkalmával bejelentették, a FEP új logót vezet be, amely a parketta fából készült jellegét hangsúlyozza. Az új logó fokozatosan jelenik meg a FEP minden kommunikációjában.

FEP Közgyűlés és Parkettkongresszus 2023

A FEP 67. közgyűlését és 47. parkettakongresszusát 2023. június 15-én és 16-án tartják a spanyolországi Barcelona vibráló városában.

Forrás: FEP

A régi FEP logó:

Fatájolta: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Önkéntes fagyűjtőket várnak

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 149., 2022/43.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések