FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Legyen erdő a fa alatt

Az ablak túloldalán, mint hattyútollak, lusta nagy szemekben hull a hó. Béke. A nagyváros mocskát fehérség fedi. Tiszta az utca, a tér, a levegő. Mintha normálisan élnénk, ahogy évtizedekkel ezelőtt, amikor ilyentájt az iskolában a legszemfülesebb, ha elkiáltotta magát: „hó!!!”, az egész osztály, csapot-papot hátrahagyva az ablakokhoz rohant.

Mind ritkább élmény az ilyen. Míg itt a hóesés tempót vált és szakadni kezd, közben az Északi sark jégtengere 6 millió km2-ről 4 alá csökkent a négy esztendő alatt, mikor utoljára az íróasztalom mellől vattapamacsokat láttam hullani az égből. Huszonegy Magyarországnyi, sokszor 10-20-30 méter vastag jégtömeg olvadt bele a világ tengereibe. Ugyanennyivel kevesebb fehér felület veri vissza a Föld felszínéről a Nap sugarait s nyeli be az ideérkező hőt. A folyamat nem lineárisan, hanem exponenciálisan halad. Nincs tudós, aki pontosan tudná mi származik majd ebből.

Most azonban örüljünk a hónak! Szép is, hangulatos is. Csapadék, áldás, ami már-már soknak tűnhet, de ezen a kiszáradóban lévő Kárpát-medencei tájon, még sokáig nem lesz az. Mi 10 millió Fások már a karácsonyra készülünk, noha addig még rengeteg az ültetendőnk. Várjuk az ünnepet, mert, mint most a hó, az is Békét ígér, pár nap elengedést, családot, nevetést.

Mi lehet a legjobb ajándék? – tesszük föl évről évre magunknak is a kérdést. Újabb zokni és nyakkendő halmok a papának, a fiúnak? Turmixgép vagy színes harisnya a mamának? Nem lenne jobb valami, ami túlmutat a nyögvenyelős döntéseken, a rutinon, és jó annak is, aki kapja, annak is, aki adja, és jó mindenkinek, aki ezen a Földön él?

Évekig mi itt a 10 millió Fánál azzal az ajánlattal éltünk, hogy vegyetek fát ajándékba. Ne csupán a zalai fenyőültetvényeken erre a célra nevelt árva fenyőcskét, de olyan szárazságtűrő őshonos fát, ami kiültetve akár 100-150 év múlva is hirdetheti ennek a karácsonynak az emlékét.

Egy ideje azonban szintet és tétet emeltünk. Emelteti velünk a drámaian változó valóság. Nem elég egyetlen fa! Ajándéknak talán, de klíma és biodiverzitás védelmi szempontból, ma már kevés. Erdőt vesz, aki komolyan és felelősen néz a jövőbe. Most éppen Monorierdőn végzünk erdőtelepítést, s aki ma erdőt tenne a fa alá, az erdejét mi közösen majd ott ültetjük el.

Nem igaz, hogy nem lehet látni a fától az erdőt! Lehet, sőt kell is. Nem igaz, hogy nem fér be egy erdő a fa alá. Bízz a 10 millió Fában, és tégy egy kísérletet! Vegyél erdőt magadnak, a gyerekeidnek, a jövőnek, a hazádnak. Te nevezed meg a kedvezményezettet, mégis a döntésed áldását valamennyien élvezni fogjuk.

A napokban indul az ezzel kapcsolatos kampányunk, kicsit még egyezkedünk az angyalkákkal. Addig is érdeklődhettek a 10milliofa@10milliofa.hu email címen.

Legyen Erdő a Fa alatt! Boldog Karácsonyt!

KI A LEGMENŐBB CÉGVEZETŐ? ÉS A LEGZÖLDEBB?

Idén karácsonyig szeretnénk kideríteni! Indulhat a verseny 🙂

Olyan cégvezetőket keresünk, akik felismerték, hogy csak közös globális felelősségvállalással van esélyünk a klímaváltozás hatásaival szemben, és szívesebben adnak faültetést az alkalmazottaknak és partnereknek. mint egy sokadik bigyót.

Ajándékozzon ERDŐT és mi elültetjük a fákat KARÁCSONY erdőben Bátmonostoron a Zöld Zugoly klímafarmon idén télen és jövő tavasszal.

Kérjen ajánlatot: https://forms.gle/o6Auy2B1s8ZVc1rRA

forrás: 10 millió Fa

Előző cikk

Plusz forrást kapnak az erdészeti és természetvédő egyesületek

Következő cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések