FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Team Europe Initiative – Európa Együtt az EUDR érdekében

Az Egyesült Nemzetek éghajlat-változási keretegyezménye részes feleinek 28. konferenciáján (COP28) Virginijus Sinkevičius biztos Németország, Hollandia és Franciaország magas rangú képviselőivel együtt elindította az erdőirtásmentes értékláncokra vonatkozó globális Európa Együtt Kezdeményezést (TEI – Team Europe Initiative).

Ez a stratégiai kezdeményezés jelentős lépést jelent az EU és a tagállamok azon elkötelezettségében, hogy előmozdítsák a termelő országokkal való partnerségeket. A kezdeményezés hozzájárul az erdőirtás globális szintű kezeléséhez, és támogatja a COP26-on elfogadott, az erdőkről és a földhasználatról szóló glasgow-i vezetői nyilatkozatban megfogalmazott kötelezettségvállalásokat, amelyek szerint 2030-ig meg kell állítani és vissza kell fordítani az erdőpusztulást és a földek állapotromlását.

Az EU Global Gateway stratégiájához igazodva az új Team Europe Initiative Európa Együtt kezdeményezés célja az erdőirtás megállítása és a partnerországok támogatása a fenntartható, erdőirtásmentes és legális értékláncokra való sikeres átállásban.

Az EU és tagállamai bejelentették, hogy 70 millió eurós új finanszírozási csomagot nyújtanak az Európa Együtt kezdeményezés végrehajtására, amely kiegészíti az EU és tagállamai által az erdőkkel és az erdőirtás megállításával kapcsolatban már folyamatban lévő programok széles körét.

Az Európa Együtt kezdeményezés elindításakor Virginijus Sinkevičius biztos a következőket mondta: “A világ szédítő sebességgel veszíti el az erdőket, és ezzel közel kerülünk a fordulóponthoz. Az erdők elvesztése a biológiai sokféleség csökkenésével jár, veszélybe sodorja a globális vízkörforgást és fokozza az éghajlatváltozást. Az uniós fogyasztás nem adhat többé olaj a tűzre. Ezért dolgozunk együtt a partnerországokkal az erdőirtásmentes termékekről szóló új törvény (EUDR) végrehajtásán. Ez az új Európa Együtt kezdeményezés mindannyiunkat közelebb visz ahhoz a közös célunkhoz, hogy világszerte megállítsuk és visszafordítsuk az erdőirtást.”

Jochen Flasbarth, Németország Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztériumának államtitkára kijelentette: “Az erdőirtás hatékony megállítására való gyors áttérés támogatása érdekében, a kisbirtokosok és a helyi közösségek megélhetésének javítása mellett, kulcsfontosságú a kormányok, a kisbirtokosok és a vállalatok közötti partnerségek fokozása a rendelet betartása érdekében. Ezért Németország üdvözli, hogy az Európai Bizottság és az uniós tagállamok közösen indították el ezt a TEI-t, amelyhez Németország első lépésként 13,25 millió euróval járult hozzá.”

Steven Collet, Hollandia külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési miniszterhelyettese kijelentette: “A nemzetközi együttműködés kritikus fontosságú a folyamatban lévő erdőirtás okozta összetett kihívás hatékony kezeléséhez, az éghajlat, a biológiai sokféleség és emberek millióinak megélhetése érdekében. Hollandia ezért határozottan támogatja ezt az összehangolt Európa Együtt kezdeményezést – amely a partnerországok és a kisbirtokosok támogatását célozza az erdőirtásmentes értékláncok lehetővé tétele érdekében -, és örömmel jelenti be 20 millió eurós hozzájárulását.”.

Christophe Béchu, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter és Chrysoula Zacharopoulou, az Európa- és külügyminiszter melletti államtitkár kijelentette: “Meggyőződve arról, hogy az uniós országoknak példát kell mutatniuk a fenntartható fogyasztást szolgáló értékláncok erősítésével, Franciaország elkötelezett amellett, hogy támogassa a termelő országokat az erdőirtásmentes termelési modellekre való átállásban. Franciaország 2018 óta évente több mint 60 millió eurót fordít a partnerországok helyi érdekelt feleinek és kisbirtokos mezőgazdasági termelőinek támogatására, és örömmel járul hozzá ötmillió euróval az erdőirtásmentes értékláncokat célzó Európa Együtt kezdeményezés támogatásához.” – tette hozzá.

Az erdőirtásmentes értékláncokról szóló Európa Együtt kezdeményezés

Ez a közös erőfeszítés az Európai Bizottság, Hollandia, Németország és Franciaország együttműködésével valósul meg.

A TEI támogatni fogja a fenntartható, erdőirtásmentes és legális ellátási láncokra való inkluzív átállást, és megkönnyíti számos árucikk kereskedelmét az EU-val. A TEI a partnerországok igényei által vezérelt megközelítésen alapul, és platformot kínál az erdőirtás elleni küzdelemben érdekelt felek közötti koordináció fokozására, valamint technikai segítségnyújtást és kapacitásépítést a partnerországok kormányai és termelői számára olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a nyomon követhetőség, a földrajzi helymeghatározás és a földhasználat feltérképezése.

Ezen túlmenően az erdőirtásmentes értékláncokkal foglalkozó Team Europe Hubot hoznak létre a Fenntartható mezőgazdaság az erdei ökoszisztémákért program (SAFE – Sustainable Agriculture for Forest Ecosystems) részeként, amely központi információs forrásként szolgál a partnerországok számára, és biztosítja a fellépések koherenciáját ezen a területen.

Háttér:

A világ erdeinek védelme és helyreállítása kulcsfontosságú a fenntartható fejlődési célok, a Párizsi Megállapodás és a biológiai sokféleség globális keretrendszerének (a Kunming-Montreali Megállapodás) céljainak eléréséhez. Az EU és tagállamai több mint 140 országgal együtt aláírták a glasgow-i vezetői nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállalnak arra, hogy 2030-ig megállítják és visszafordítják az erdők pusztulását és a földterületek degradációját, miközben fenntartható fejlődést biztosítanak és előmozdítják a vidéki területek inkluzív átalakulását.

Összességében a Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy 2021 és 2027 között megduplázza a globális biológiai sokféleségre szánt külső finanszírozást, és 7 milliárd euróra emeli.

Az európai zöld megállapodás részeként az erdőirtásmentes termékekről szóló, 2023 júniusában hatályba lépett uniós rendelet célja, hogy az EU minél kisebb mértékben járuljon hozzá az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz világszerte. A rendelet előírja a vállalatok számára, hogy kellő gondossággal biztosítsák, hogy a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó, a kávé, a gumi és egy sor származékos termék, például bőr, csokoládé, gumiabroncs vagy bútor előállítása erdőirtás vagy erdőpusztulás nélkül történik. A rendelet 2024. december 30-tól (kis- és mikrovállalkozások esetében 2025. június 30-tól) lép teljes körűen hatályba.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EurópaiBizottságHíroldala

Előző cikk

Új generációs fűrészüzem

Következő cikk

Mediterrán kert az arborétumban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések