FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hivatalos EUDR teszt indult

December 18-án indult az (EUDR) erdőirtásmentes-termékek információs rendszer kísérleti tesztelése, amely január végéig tart. A tesztelési szakaszban 100 érdekelt fél vesz részt. Ez magában foglalja az érintett árucikkeket, a különböző méretű gazdasági szereplőket (beleértve a kkv-kat és a nem kkv-kat is), valamint a földrajzi egyensúlyt. A tesztelési időszak értékes visszajelzéseket és észrevételeket fog adni a rendszerrel kapcsolatban, hogy a rendszer könnyen használható legyen.

Az új erdőirtási rendelet azokra a piaci szereplőkre és kereskedőkre vonatkozik, akik az érintett áruk (szarvasmarha, kakaó, kávé, pálmaolaj, gumi, szója és fa) bármelyikét az EU piacán forgalomba hozzák vagy hozzáférhetővé teszik, vagy az EU-ból exportálják. Biztosítaniuk kell, hogy a termékek vagy áruk erdőirtás-mentesek, a termelő ország vonatkozó jogszabályainak megfelelően termeltek, és kellő gondossági nyilatkozatot kell tenniük. Az információs rendszer célja, hogy megkönnyítse az érintett gazdasági szereplők, kereskedők, illetékes hatóságok és vámhatóságok számára az átvilágítási nyilatkozatok benyújtását és feldolgozását, hogy a szabályok 2024 végén, a szabályok alkalmazásának megkezdésekor zökkenőmentes legyen az átállás.

Következő lépések

Az Európai Bizottság 2024 nyarán a tagállami hatóságokkal összehangoltan képzési környezetet és “oktatóképző” foglalkozásokat biztosít minden érdekelt vállalat számára. Ez lehetőséget ad minden érdekelt félnek arra, hogy jóval a rendelet alkalmazásának kezdete előtt megismerkedjen a rendszerrel. Az Európai Bizottság ezután felhasználói kézikönyveket és egyéb releváns önképzési anyagokat, például videós oktatóanyagokat is rendelkezésre bocsát.

További információk 2024 második negyedévében következnek. Maradjon naprakész a rendelet végrehajtásával kapcsolatos legfrissebb fejleményekről és az információs rendszerrel kapcsolatos következő lépésekről.

Háttér

Az erdőirtásmentes termékekre vonatkozó új uniós szabályok garantálják, hogy az EU piacán forgalomba hozott vagy onnan exportált termékeket nem a gyártó ország alkalmazandó jogszabályainak megsértésével állították elő, nem erdőirtással érintett területekről származnak, és nem járultak hozzá az erdők degradációjához. Ezeket az új szabályokat az erdőirtásmentes termékekről szóló rendelet (EUDR) tartalmazza, és 2024 végétől kell alkalmazni. 

Az Európai Bizottság akkor kezdte meg az információs rendszer kidolgozását, amikor a rendelet szövegéről az Európai Parlament és az Európai Tanács 2022 decemberében megállapodott. Az érdekelt felek a kezdetektől fogva részt vettek a fejlesztési folyamatban annak biztosítása érdekében, hogy a rendszer könnyen használható eszköz legyen, amely segítheti a gazdasági szereplőket és az illetékes hatóságokat a rendeletnek való megfelelésben.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EurópaiBizottság

Előző cikk

Benne erdő is: Agrárgazdasági statisztikai zsebkönyv, 2022

Következő cikk

Future of Forestry - Erdészeti Koalíció



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések