FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lépcsőgyártás új logikával

A tulajdonos Dennis de Zeeuw új marási koncepciót dolgozott ki, s ezáltal optimalizálta a lépcsőgyártást. „Az egyik legnagyobb előny, hogy hetente körülbelül egy nap gyártási időt takarítunk meg. Ugyanannyi alkalmazottal több lépcsőt tudunk gyártani.”

A holland CPI Trappen cég új koncepciót dolgozott ki a lépcsőalkatrészek gyártására, amit egy 5-tengelyes CNC gépre és egy szoftvermodulra alapoznak.  

A CPI Trappent hét évvel ezelőtt alapította két partner Rotterdamban, hogy egyedi fatermékeket, például ajtókat, ablakokat, valamint a CNC gépek adta lehetőségeket kihasználva egyéb kreatív termékeket is gyártson. Körülbelül három évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a lépcsők bérgyártását és jelenleg körülbelül 5–6 lépcsőt gyártanak hetente, mindössze hat alkalmazottal.

A CPI egyedi koncepciót dolgozott ki az alkatrészek egymásba ágyazására a Holzher 5-tengelyes Pro Master 7225-én, de bármely más 5-tengelyes CNC gépen is megvalósítható. Ehhez Dennis de Zeeuw, a tulajdonos először optimalizálja a lépcső különböző részeit a Compass szoftvermodul Slab Optimization 2.0 segítségével. A szoftvermodul garantálja a lemezen lévő alkatrészek optimális kiszámítását minimális anyagveszteséggel.

A CPI az anyag körülbelül 20%-át takarítja meg ezzel a funkcióval. Miután a lemezen lévő alkatrészeket optimalizálták, a CPI megkezdi a megmunkálási folyamatot. A kezelő ezután felhelyezi a tömörfa panelt és a kontúrok alapján lézerrel igazítják a gépre. A gépkezelő ezután normál csavarokkal rögzíti a panelt, hogy az ne mozduljon el a gyártás során. A Compass szoftver CNC programjának elindítása után a gép kézi beavatkozás nélkül egymásba ágyazza az alkatrészeket.

Az egyedi beágyazási koncepció számos előnnyel jár a CPI számára. „Az egyik legnagyobb előnye, hogy hetente körülbelül egy nap gyártási időt takarítunk meg. Ugyanannyi alkalmazottal több lépcsőt tudunk gyártani” – magyarázza Dennis de Zeeuw tulajdonos. Ennek oka az alkatrészek optimalizált megmunkálása, valamint az a tény, hogy a lemezoptimalizálással elkerülhető az egyedi szerszámcsere.

Mielőtt ezt a folyamatot bevezették volna, a kezelőnek folyamatosan a gépnél kellett állnia az alkatrészek be- és kirakodásához. Erre már nincs szükség, mert a gép 45–60 percig képes önállóan dolgozni. Ezalatt a gépkezelő befejezheti az alkatrészeket, s felcímkézheti azokat a szállításhoz. A CPI a nyert gyártási időt több lépcső előállítására használja fel. Dennis de Zeeuw biztos abban, hogy jövőre heti hatról tizenkét lépcsőre duplázhatja meg a termelést.

Egy másik nagy előny az anyagmegtakarítás. A CPI körülbelül 20% anyagot takarít meg a beágyazással. A tulajdonos elmagyarázza, hogy „a Compass Software lemezoptimalizáló modulja automatikusan kiszámítja az összes alkatrészt a lemezen, ezáltal csökkentve a hibákat az alkatrészek marása során”. S „mivel a vákuumos tapadókorongokat egy kiegészítő lemez védi, a károsodás kockázata minimálisra csökken”. Ezen túlmenően a két lapon történő gyártás révén a lépcsőépítő optimalizálhatja a gépen lévő apró alkatrészeket, ami egy gépen nem lenne lehetséges.

Ráadásul a gép kezelése fizikailag kevésbé megterhelővé vált. Korábban a gépkezelőnek folyamatosan tömörfa alkatrészeket kellett fel- és leemelnie a gépről, most a nehéz paneleket targoncával lehet a gépre rakni. A feldolgozás után a lemezt egy görgős asztalra tolják, amelynek magassága megegyezik a gépasztallal. Ez sok fizikai munkát és erőfeszítést takarít meg.


szerző: Laukó Zoltán; Forrás: www.compass-software.de, www.cpitrappen.nl alapján faipar.hu

Előző cikk

75 éves a Holzforschung Austria

Következő cikk

Nem minden zöld, amiről azt állítják



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések