FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia faipara és bútoripara (is) visszaesett

A román ipar 2023-ban mínuszban zárta az évet, miután a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint a termelés az év 11 hónapjában 5%-kal csökkent. Ezek az Országos Statisztikai Intézet adatai.

A legrosszabbul teljesítő ágazatok a faipar, a bútoripar, a divat és a fémfeldolgozás voltak. Az ipar, amely a GDP mintegy 23-25%-át adja, az adott év teljesítményétől függően, így ötödik évet zárja a mínuszban, miközben a gazdaság növekedett.

Miért nem élénkül a feldolgozóipar?

“Az ipari termelés 2023-as visszaesése a 2022 őszén történtek következménye, amikor a magas energia- és gázárak erősen befolyásolták a gyártási költségeket. Ez néhány vállalatot és iparágat akár le is kellett zárni, mivel fennállt a veszélye, hogy az összes készpénzüket elhasználják, mivel a gyártási költségek alatt értékesítettek. Néhányan közülük, akik leállították a tevékenységüket, helyrehozhatatlanul leállították azt, azaz az üzemeket már nem lehetett beindítani” – magyarázza Petru Ianc, a Román Kohászati Társaság elnöke.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestMania.ro

Előző cikk

Nemzeti KAP-hálózat

Következő cikk

Thék Endre asztalos emlékszobája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések