FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ipolypart Fészek Gyermekotthon korszerűsítése

2021-ben indult el a gyermekotthon-felújítási program Magyarországon, melynek köszönhetően több befogadó létesítmény újulhatott meg elítéltek munkájának segítségével. Ez a kezdeményezés, melyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága támogat, nem csupán az otthonok korszerűsítését célozza meg, hanem a társadalomba történő visszailleszkedés útját is megnyitja a fogvatartottak számára. Az Ipolypart Fészek Gyermekotthont 2024. február 27-én adtuk át ünnepélyes keretek között.

A program lényege, hogy a fogvatartottak aktívan részt vegyenek az otthonok felújításában. Általában tíz elítélt dolgozik együtt azon, hogy az intézmények környezete barátságosabbá, biztonságosabbá és komfortosabbá váljon. Ennek eredményeként már két év alatt számos intézmény nyerte vissza új, megszépült arculatát.

Az ombudsmani felújítási programban eddig négy gyermekotthon: a Vas Vármegyei Rumi Különleges Gyermekotthon, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat Veszprém Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthona, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bajai és szentlőrinci lakásotthona újult meg.

2023-ban a program következő állomásaként vette kezdetét október 4-én a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon felújítása, az Ipoly Erdő Zrt. aktív közreműködésével. A korszerűsítés a közeljövőben folytatódik: Felsőzsolcán, a Szent Benedek Lakásotthon is modernebb, szebb, jobban funkcionáló kialakítást kap.

Az Ipolypart Fészek Gyermekotthon, amely 12 fő részére nyújt lakhatást, jelentős fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt időszakban, hogy még élhetőbb és barátságosabb környezetet biztosítson mind a lakóknak, mind a dolgozóknak. Az épület közvetlen környezetében az alábbi munkálatok történtek: 

  • Az utcafront kerítés elemeinek festése.
  • A telket határoló oldalsó kerítés bontása, felújítása.
  • Az udvaron bozótirtás és tereprendezés.
  • 5×5 méteres szaletli felépítése és betonalapozása az udvaron.
  • Helyiségek faljavítása és festése, valamint részleges homlokzatfestés.
  • Terasz bontása és renoválása.
  • Új étkező asztalok és székek beszerzése, összeszerelése és berendezése.

A munkálatokat 8 fogvatartott végezte, akik 9 napon keresztül dolgoztak az otthon felújításán. A munka során a szakmai felügyeletet és anyagbeszerzést a Nostra Kft. vállalta, míg a biztonságért (szállítás, őrzés) a balassagyarmati börtön munkatársai feleltek.
Az egyik legfontosabb aspektusa ennek a programnak a jóvátétel fogalmának érvényesítése. A társadalom számára az elkövetett bűncselekményekkel okozott károk valamiféle kiegyenlítése ez.

Ezen túlmenően a jóvátételi munkavégzésnek jelentős szerepe van a fogvatartottak rehabilitációjában és reintegrációjában is. A munka megtanítja őket az együttműködésre, az időbeosztásra, valamint olyan készségekre, melyek kulcsfontosságúak lehetnek számukra a szabadulás után. Emellett a program résztvevői olyan pozitív élményeket szerezhetnek, amelyek erősítik az önértékelésüket és önbizalmukat, segítve ezzel a társadalmi visszailleszkedést.

forrás: BVOP

Előző cikk

Zivuska emléktábla Debrecenben

Következő cikk

Németország: visszaesett a tölgy export 2023-ban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések