FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Justitia Regnorum Fundamentum

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Justitia Regnorum Fundamentum díjat adott át Zambó Péternek, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárának az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulója alkalmából tartott budapesti ünnepségen, hétfőn.

Az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben. Az ombudsmani vizsgálatok több esetben működési hiányosságokat tártak fel, főként az intézményeknek helyet adó épületek állapotát illetően. Ezért az ombudsman kezdeményezésére a 2021. esztendőben elindult az ombudsmani gyermekotthon felújítási program, amely immár harmadik éve folytatódik. Ennek keretében az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság, valamint az állami erdészeti társaságok aktív részvételével több gyermekotthon is teljeskörűen felújításra került.

Az ombudsman a Justitia Regnorum Fundamentum Díjjal köszönetét és elismerését kívánja kifejezni Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság, valamint az állami erdészeti társaságok részére az ombudsmani gyermekotthon felújítási programban végzett példaértékű munkájukért.

Az államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy évek óta az emberi jogokon alapuló közös értékrend kapcsolja össze az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és az agrártárca által irányított állami erdészeti cégcsoport tevékenységét. „Örömmel vállaltunk és vállalunk részt például az ombudsmani gyermekotthon felújítási programban” – tette hozzá.

Zambó Péter ismertette, hogy 2021 óta már az ötödik erdészeti társaság vesz részt aktív támogatóként egy-egy gyermekotthon felújításában. A Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. után az ország más régióiban is zajlik már az újabb programok előkészítése – például Borsodban az Északerdő Zrt. közreműködésével. Az államtitkár szerint ez az együttműködés csak látszólag áll távol az erdészeti társaságok alapvető feladataitól. A cégcsoport ugyanis számos olyan programban vesz részt helyi és országos szinten, amely a közjót szolgálja. Ilyen a közfoglalkoztatási, a szociális tüzelőanyag termelési vagy éppen a környezeti nevelési tevékenységük. Mindez szerves részét képezi egy olyan szakma hétköznapjainak, amely hivatásában a teremtett világ védelmére és tiszteletére esküdött fel.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Ezt a fát te hozod!

Következő cikk

Világelső a Soproni Egyetem



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések