FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ipolyparti Fészek Gyermekotthon

Fotó: Alapvető Jogok Biztosa Hivatala

Újabb állomásához érkezett a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja. A Balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon megújulása a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára, a büntetésvégrehajtás és az állami erdészetek együttműködésével kezdődhet meg.

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben. Az ombudsmani ellenőrzés több esetben számos működési hiányosságot tárt fel, főként az intézményeknek helyt adó épületek állapotát illetően.

Fotó: Vermes Tibor

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére a 2021. évben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár segítő közreműködésével. Ennek keretében 2021-ben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága többek között a Szombathelyi Erdészeti Zrt. aktív részvételével két gyermekotthont újított fel teljeskörűen. A gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja 2022-ben és 2023-ban is folytatódott, további két gyermekotthon esett át teljes körű felújításon az AJBH, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága, a Mecsekerdő Zrt. és a VERGA Zrt. közreműködésével.

2023. október 4-én a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthonba látogatott az alapvető jogok biztosa Farsang Tamás, bv. dandártábornok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese, Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok, Nógrád vármegyei rendőrfőkapitány, valamint Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója kíséretében, ahol Dr. Kozma Ákos az ombudsmani gyermekotthon felújítási program újabb állomását jelentette be.

„Ezúton is köszönöm a közreműködésüket a programban részt vevő intézményeknek, vezetőiknek és munkatársaiknak, és remélem, hogy ez az előremutató együttműködés még nagyon sokáig fennmaradhat, és további jó célokért is képesek leszünk együtt tenni!”- hangsúlyozta projektnyitó beszédében Dr. Kozma Ákos ombudsman.

  A Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon felújítására a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára, valamint egy 2023. szeptemberében végzett helyszíni vizsgálat alapján a közelmúltban kiadott ombudsmani jelentésben tett megállapítások nyomán kerül sor.

  Már a negyedik gyermekotthon felújításában működnek közre az állami erdészetek az állami erdészeti társaságok, és rajtuk keresztül az Agrárminisztérium – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár szerdán Balassagyarmaton, ahol az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon korszerűsítése kezdődik meg az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére.

  Az államtitkár Balassagyarmaton megtiszteltetésnek nevezte, hogy részt vehetnek a programban, az intézmények méltó színvonalúra emelésében.

  Kiemelte: a helyben működő erdőtársaságok korábban Szombathely térségében, majd a Bakonyban nemcsak pénzügyi támogatást adtak, hanem tevékenységi körüknek megfelelően például kertpavilont építettek vagy faültetéseket végeztek a fiatalokat befogadó intézményeknél.

  Zambó Péter arról is beszélt, hogy az erdészeti társaságok aktív szerepet vállalnak működési területükön a társadalmi jelentőségű események, folyamatok támogatásában, és – mint mondta – a szerepvállalás az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon megújításában jól illeszkedik ebbe a sorba.

  Fotó: Vermes Tibor

  forrás: AJBH.hu / AM sajtóiroda / MTI / Híradó / NOOL

  Előző cikk

  Mostoha körülmények között

  Következő cikk

  II. VADEX Trail Kisgyón  Stihl
  (x) hirdetés
  Kapcsolódó bejegyzések
  Tovább

  Gyászhír – Pintér Ottó Sándor [67]

  Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Pintér Ottó Sándor okleveles erdőmérnök, nyugalmazott erdészeti igazgató, az Országos Erdészeti Egyesület Kaán Károly-emlékéremmel…