FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fűrészüzem a pácban

Anglia: Manningtonban, a Three Legged Cross közelében, a Holt Roadon belül, a Willow Farmon található, 10 éve eredményesen működő, Linwood Fűrészüzemnek a Dorset megyei tanács a közelmúltban elutasította a működés folytatására vonatkozó engedélyt, amely ellen a tervezési felügyelőségnél fellebbeztek.

A fellebbezés helybenhagyta a Dorset Council döntését, amely szerint a használat elfogadhatatlan és káros a közeli zöldövezetre nézve, annak ellenére, hogy a Denny Sweet által működtetett fűrészüzem több mint tíz éve működik, és öt embert foglalkoztat.

A vállalkozást képviselő jogászok azzal érveltek, hogy a 0,37 hektáros terület jó helyen van ahhoz, hogy a helyben termelt fát felhasználják, főként deszkákra vágva.

A jogi képviselő elmondta: “Elismert tény, hogy a telephely használatához nehézgépek is tartoznak, például egy terepjáró targonca és egy szalagfűrész, amelyek zajjal járnak; mivel azonban a telephelyet minden oldalról fák szegélyezik, és nincsenek közvetlen szomszédok, ideális helyen van ahhoz, hogy fűrészüzemként működjön, anélkül, hogy a helyi lakosokra negatív hatással lenne.”

A tevékenység nagy része egy pajtában zajlik, bár van több melléképület is, illetve konténerek, amelyeket a faanyag tárolására szolgáló udvarral együtt használnak. Ennek ellenére a Dorset megyei tanács úgy döntött, hogy a fűrészüzem használata káros a zöldövezetre, és nem fogadta el a további használatot lehetővé tevő különleges körülményeket.

A fellebbezéshez benyújtott bizonyítékokban egy szomszéd elmondta a felügyelőnek, hogy a fűrészüzem közel van egy különleges tudományos jelentőségű területhez, és így a fűrészüzem tevékenysége zavarja az élővilágot.

“A telephelyen naponta ipari gépeket használnak, a helyi lakosok számára nem megfelelő zajt keltenek, feleslegesen hagynak hátra szemetet, a telephelyre behajtó nehéz tehergépjárművek mellett hetente. Az ilyen típusú munkálatok nem tartoznak a zöldövezetre vonatkozó tervezési szabályok hatálya alá, ezért jogszerűtlenek és nem helyénvalóak a zöldövezet területén. A telephelyről készült korábbi fényképekből kitűnik, hogy az elmúlt nyolc évben folyamatosan bővült.”

Az illetékes hivatal képviselője, aki decemberben látogatást tett a helyszínen, megállapította: “A fejlesztés a zöldövezet nyitottságának sérelmét eredményezi. Ennek eredményeképpen a területbővítés a (nemzeti tervezési politika) keretrendszerben meghatározott feltételek szerint nem megfelelő fejlesztésnek minősül. Tekintettel a keretrendszerre, a zöldövezetet érintő károsodásnak jelentős súlyt tulajdonítok.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestryJournal

Előző cikk

Madárvédelmi program folytatása

Következő cikk

Malwa erdészeti gépgyártó rekordéve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések