FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

AI Timber = KI Holz = MI Fa

A mesterséges intelligencia (angolul: AI – artificial intelligence, németül: KI – Künstlicher Intelligenz) az élet számos területén – többek között az erdőgazdálkodásban, fakereskedelemben, faipari termékfejlesztésben is részt vett már. A mesterséges intelligencia (rövidítve: MI) például felismeri az illegálisan importált fát. Az MI az anyagfejlesztésben is segíthet – az építőanyagok még jobban elemzésében és optimalizálásában. Izgalmasnak tűnik a jövő!

Jelenleg egy izgalmas projekt zajlik a hamburgi “Thünen Faanyagszármazási Kompetencia Központban”. Az MI-alapú elemzőszoftver a vámhatóságok munkáját hivatott segíteni. Az EU-ba behozott fatermékekre ugyanis igazolni kell, hogy nem illegális fakitermelésből származnak. Az ellenőrzéseket eddig kézzel és vizuálisan végezték, ami nagyon időigényes és hibalehetőségekkel jár.

A kutatók a rendszert referenciaminták segítségével képzik ki, amelyeket az intézet hatalmas fakészletéből állít elő, és nagy felbontású mikroszkópos felvételek formájában tesz elérhetővé. A cél végső soron a fa egyértelmű azonosítása. Jelenleg a lombos fafajokra összpontosítanak, mivel minden fafajnak egyedi markerei vannak. A projekt célja azonban az, hogy az összes gyakori fafajtát tartalmazó adatbázist hozzanak létre.


A Maestro, egy fiatal start-up vállalkozás az építési technológia területén, jelenleg Sanghajban mutatja be az “A.I. Timber” prototípusát. A mesterséges intelligenciát a keresztszerkezetű faanyag gyártása során alkalmazzák, hogy megőrizzék a fa eredeti kontúrját.

A természet állítja elő… egy kis segítséggel az A.I. CRA új startupja, a Maestro prototípusai “A.I. Timber”, egy innovatív építőanyag, amely a fák eredeti formájának megőrzésével csökkenti a hulladékot. Ahelyett, hogy az egyedi rönköket szabványos deszkákká fűrészelné , a Maestro a mesterséges intelligenciát használja, hogy kirakós darabokhoz hasonlóan összeillessze őket. A projekt első prototípusa Sanghajban egy kiállításon látható.

Egy köbméter faanyag előállításához hagyományos módszerekkel körülbelül 2,8 köbméter rönk szükséges. Carlo Ratti, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) várostervezője és a Carlo Ratti Associati építésziroda alapítója által kifejlesztett módszer szerint 1,9 köbméter rönk elegendő. Az “A.I. Timber” technológiájának kereskedelmi forgalomba hozatala érdekében Ratti doktoranduszával, Mykola Murashkóval megalapította a Maestro nevű céget. A technológia a fák eredeti alakjának figyelembevételével segít csökkenteni a fahulladékot az építési faanyagok gyártása során. Ahelyett, hogy az egyes rönköket szabványos deszkákká fűrészelné, a Maestro mesterséges intelligencia (AI) segítségével illeszti össze őket, mint egy kirakós játék darabjait. A projekt első prototípusa szeptember 15-ig tekinthető meg egy kiállítás keretében a sanghaji Tongji Egyetem galériájában (Kína).

“A fa az egyik legrégebbi építőanyagunk. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi számunkra, hogy még fenntarthatóbb módon használjuk fel” – mondja Carlo Ratti, és hozzáteszi: “Új technológiánk akár 30 százalékkal is csökkentheti a CLT gyártása során keletkező fahulladékot.”. A hulladékcsökkentés csak az egyik előnye az eljárásnak. Ratti szerint az így kialakított felületek esztétikailag is kellemesek. A szabálytalan geometria a fa eredeti alakját tükrözi. “A mesterségest arra használjuk, hogy kiemeljük a természetes fényét” – teszi hozzá Ratti.

Előző cikk

Holz-Handwerk 2024

Következő cikk

JG-MAX Nyílt Napok - meghívó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések