FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Build-in-Wood bemutatóépület

Dánia: A Koppenhága melletti Taastrupban lerakták a „Build-in-Wood Demonstrator” épület alapkövét. Ez az innovatív teszt- és bemutatóépület az EU által támogatott Build-in-Wood Horizon 2020 projekt közös erőfeszítéseinek eredménye, amelyben 21, a faépítés forradalmasítása iránt elkötelezett partner vesz részt.

Dánia szívében egy olyan úttörő vállalkozás kezd formát ölteni, amely az építőipar fenntartható építéssel kapcsolatos megközelítésének újradefiniálását ígéri. A „Build-in-Wood Demonstrator”, egy újszerű teszt- és demonstrációs létesítmény jelenleg épül a Dán Technológiai Intézetben, egy kőhajításnyira a nyüzsgő Koppenhágától. Ez a kezdeményezés az innováció és az együttműködés világítótornya, amelynek élén egy EU által támogatott Horizon 2020 projekt áll, amely 21 partnert egyesít a faépítés teljes spektrumából.

A jövő terve

A két emeleten elterülő, 340 m2 alapterületű Demonstrator több mint egy épület; ez egy kézzelfoghatóvá vált vízió. A ragasztott fa oszlopokból és gerendákból, CLT (Cross-Laminated Timber) födémlemezekből és könnyű fa homlokzati elemekből épült demonstrátor a jövő építésének lehetséges példája. Ez a szerkezet nem pusztán építészeti bravúr, hanem a „Build-in-Wood” építési rendszer bemutatója – a faépítés határait feszegető kollektív európai innováció csúcspontja.

Moduláris innováció

A Build-in-Wood rendszert alapvetően úgy tervezték, hogy sokoldalú legyen, és megfeleljen a lakó- és kereskedelmi épületek különböző igényeinek Európa-szerte. Ez egy moduláris csoda, amely lehetővé teszi a testreszabást, hogy megfeleljen a különböző projektek sajátos teljesítménykritériumainak. Szerkezeti képességein túl a rendszert a fenntarthatóság jegyében tervezték, ösztönözve a meglévő épületek újrafelhasználását, utólagos átalakítását és bővítését. Ez a megközelítés nemcsak a faépítéssel kapcsolatos műszaki kihívásokat – mint például a tűzbiztonság, a nedvességkezelés és a hangszigetelés – kezeli, hanem az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható fejlődés útját is megnyitja.

A jövő faanyagának tesztelése

A demonstrátor élő laboratóriumként fog szolgálni, ahol a Build-in-Wood rendszert próbára teszik. Egyedülálló platformot kínál az iparági érdekeltek számára az innovatív építőanyagok, alkatrészek és rendszerek valós körülmények között történő feltárásához és értékeléséhez. A projekt célja, hogy az akusztikától és a beltéri klímától kezdve a szigetelés hatékonyságán át a nedvességgel szembeni ellenállásig olyan felbecsülhetetlen értékű adatokat gyűjtsön, amelyek forradalmasíthatják a fából való építkezést.

A fa és a bioalapú anyagok kulcsfontosságú szerepet játszanak majd az építőipar fenntartható fejlődésében. Az előttünk álló kihívások ellenére a Build-in-Wood demonstrátor egy lépés az akadályok kezelése és leküzdése felé. A könnyű szétszerelhetőség és átalakíthatóság révén az épület nem csupán egy szerkezet, hanem egy dinamikus kutatási eszköz, amely betekintést nyújt az új megoldásokba és gyakorlatokba.

Digitális társ

Az innováció egy újabb rétegét képezi a projekt, amely magában foglalja az épület digitális ikertestvérét, amely olyan érzékelőkkel van felszerelve, amelyek olyan létfontosságú paramétereket ellenőriznek, mint például a nedvességtartalom. Ez a digitális társ lehetővé teszi a megelőző karbantartást, és bepillantást enged a műszaki változtatások épület teljesítményére gyakorolt hatásaiba.

Az ilyen tesztépületek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mivel már több vállalat is szívesen használja a demonstrátort saját kutatásaihoz és dokumentációjához, egyértelmű, hogy ez a kezdeményezés az építési paradigma jelentős változásának élére áll. A jövőre nézve várhatóan mind a nemzeti, mind a nemzetközi kutatási és innovációs erőfeszítések sarokköve lesz.

Gyors tények

Az épület tulajdonosa: Dán Technológiai Intézet (DK) 

Építész: Waugh Thistleton Architects (Egyesült Királyság) 

Vállalkozó: Adserballe & Knudsen (DK) 

Az építkezés megkezdése: február 2024 

Becsült építési időszak: 6 hónap 

Mivel a fenntartható építés forradalmának küszöbén állunk, a Build-in-Wood Demonstrator nem csupán egy szerkezetet épít, hanem egy jövőt épít. Egy olyan jövőt, amelyben a fa vezető szerepet játszik a zöld építési gyakorlatok terén, és a környezetbarát, innovatív építés korszakát hirdeti, amely bolygónk és az emberek javát szolgálja.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Build-in-Wood

Előző cikk

MI támogatott fűrészáru osztályozás

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 231., 2024/21.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések