FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR halasztás – EU Tanács is döntött

Az Európai Unió Tanácsa ma megállapodott az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) célzott módosításával kapcsolatos álláspontjáról, és 12 hónappal elhalasztotta annak alkalmazási időpontját.

Ez a halasztás lehetővé teszi a harmadik országok, a tagállamok, a gazdasági szereplők és a kereskedők számára, hogy teljes mértékben felkészüljenek a kellő gondossággal kapcsolatos kötelezettségeik teljesítésére, azaz annak biztosítására, hogy az EU-ban értékesített vagy az EU-ból exportált bizonyos áruk és termékek erdőirtásmentesek legyenek. Ide tartoznak a szarvasmarhából, fából, kakaóból, szójából, pálmaolajból, kávéból, gumiból és ezekből származó egyes termékek.

Több idő a végrehajtás jobb előkészítésére

Az erdőirtásról szóló rendelet már 2023. június 29. óta hatályos, rendelkezéseit pedig 2024. december 30-tól kell alkalmazni. A Tanács egyetértett a Bizottság azon javaslatával, hogy a rendelet alkalmazásának időpontját egy évvel elhalasszák, mivel a rendelet kulcsfontosságú elemei, például a vállalatok és az országok számára a szabályok jobb alkalmazását segítő útmutató dokumentumok hiányoznak.

Ezért, amennyiben az Európai Parlament is jóváhagyja, a rendeletből eredő kötelezettségek a következő időponttól lesznek kötelezőek:

  • 2025. december 30-tól a nagy piaci szereplők és kereskedők számára.
  • 2026. június 30-tól a mikro- és kisvállalkozások számára.

Ez jogbiztonságot, kiszámíthatóságot és elegendő időt biztosítana a szabályok zökkenőmentes és hatékony végrehajtásához, beleértve a valamennyi érintett árura és termékre kiterjedő átvilágítási rendszerek teljes körű létrehozását. Ezek az átvilágítási rendszerek magukban foglalják az ellátási láncokban az erdőirtási kockázatok azonosítását, valamint az uniós szabályoknak való megfelelést igazoló nyomon követési és jelentéstételi intézkedéseket.

Az erdőirtásmentes célkitűzés fenntartása

A célzott módosítás nem érinti a már meglévő szabályok lényegét, amely az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz világszerte való uniós hozzájárulás minimalizálását célozza azáltal, hogy csak az erdőirtásmentes termékek uniós piacra történő forgalomba hozatalát vagy az EU-ból történő kivitelét engedélyezi. Az erdőirtásmentes termékek olyan termékek, amelyeket 2020. december 31. után nem erdőirtásnak vagy erdőpusztulásnak kitett földterületen állítottak elő.

Következő lépések

A Tanács most tájékoztatja az Európai Parlamentet álláspontjáról, hogy a Parlament határozatot hozhasson álláspontjáról. A cél az, hogy a rendeletet mindkét társjogalkotó hivatalosan elfogadja és az EU Hivatalos Lapjában kihirdesse, hogy az év végéig hatályba léphessen.

Háttér:

A globális erdőirtás és erdőpusztulás fő mozgatórugója a mezőgazdasági területek bővülése, amely a rendelet hatálya alá tartozó áruk termeléséhez kapcsolódik. Mivel az EU az ilyen áruk egyik fő fogyasztója, csökkentheti a globális erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz való hozzájárulását azáltal, hogy biztosítja, hogy ezek a termékek és a kapcsolódó ellátási láncok „erdőirtásmentesek” legyenek.

Az erdőirtásról szóló rendeletet 2023-ban fogadták el, és olyan szabályokat állapít meg, amelyek biztosítják, hogy bizonyos árukból (nevezetesen kávé, kakaó, pálmaolaj, szója, szarvasmarha, gumi és fa) származó, az EU piacán forgalomba hozott vagy az EU-ból exportált termékek előállításuk során nem okoztak erdőirtást vagy erdőpusztulást, előállításuk a termelő ország vonatkozó jogszabályainak megfelelően történt, és kellő gondossági nyilatkozattal rendelkeznek.

A Bizottság azért nyújtotta be az erdőirtásról szóló rendelet alkalmazási időpontjának elhalasztására vonatkozó javaslatát, mert a tagállamok, harmadik országok, kereskedők és piaci szereplők aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy fennáll a veszélye annak, hogy 2024. december 31-ig nem lesznek képesek teljes mértékben megfelelni a szabályoknak.

forrás: EUTanácsSajtó

Előző cikk

Környezetvédelmi Tanács ülése




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…
Exit mobile version