FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR halasztást kért az USA

Az Egyesült Államok felszólította az Európai Uniót, hogy halassza el az erdőirtást ösztönző termékek behozatalának tilalmát, mondván, hogy ez ártana az amerikai termelőknek, akik nem tudnák betartani a szabályokat – közölte csütörtökön az Európai Bizottság. Az EU válaszát későbbre ígérte az ügyben.

Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte az Európai Uniót, hogy halassza el a kakaóra, fára és különféle egészségügyi termékekre vonatkozó dokumentációs kötelezettség bevezetését, az amerikaiak szerint a rendelet súlyos károkat okozna az amerikai termelőknek. A Financial Times által megszerzett május 30-i levélben Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, Thomas Vilsack mezőgazdasági miniszter és Katherine Tai kereskedelmi megbízott fogalmazták meg aggodalmaikat.

Az EU új törvénye arra kötelezi a kereskedőket, hogy igazolják: az általuk importált termékek előállítása során nem történt erdőirtás. Ez vonatkozik többek között a csokoládéra, bútorokra és különféle szarvasmarha-termékekre is.

A levélben Raimondo és társai azt írják, hogy a törvény “kritikus kihívást” jelentene az amerikai termelők számára. Különösen a faipar, a papír- és cellulózipar érintett, mivel ezek az ágazatok jelentős mennyiségű terméket exportálnak az EU-ba. Az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának adatai szerint 2022-ben mintegy 3,5 milliárd dollár értékben importáltak Európába amerikai erdészeti termékeket.

Az Amerikai Erdészeti és Papíripari Szövetség (AF&PA) szerint lehetetlen megfelelni a törvény előírásainak, de nem csak az USA emelt szót a rendelet ellen: Indonézia és Malajzia, amelyek nagy pálmaolajtermelő országok, szintén sürgetik Brüsszelt a jogszabály alkalmazásának elhalasztására, ráadásul az EU-n belül is vannak ellenzői a törvénynek. Az ENSZ által támogatott Nemzetközi Kereskedelmi Központ szerint a törvény kizárhatja a fejlődő országok kistermelőit az ellátási láncból.

Kép forrása: ireland.isidewith.com

forrás: portfolio

FATÁJ kiegészítés:
Megtaláltuk azt a kezdeményező levelet, melyet az USA Kereskedelmi Képviselőjének küldtek 2024. márciusában, 27 képviselő (szenátor) aláírásával. Bizonyára ennek kapcsán íródott az EU-hoz intézett “halasztási felszólítás”.


Előző cikk

Turizmus ingyen: milliók látogatják a hazai erdőket

Következő cikk

4 csillagos CLT üdülőépületek




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version