FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajnában 240 millió csemetét ültettek

“Ebben az évben az ukrán Állami Erdészeti Hivatal alá tartozó vállalkozások 240 millió facsemetét ültetettek. Ezen kívül más erdőtulajdonosok a területeiken közel 9 millió további fát ültettek” – mondta 2021. december végén Jurij Bolohovics, az állami ügynökség vezetője.

A Zsitomir régióban – ahol 2020-ban 75 ezer hektárnyi erdőt pusztított el a tűz – 51 millió csemetét ültettek el. Volinyban 23,3 millió, Rivnében 29,5 millió, Csernovciban 15,6 millió csemetét ültettek.

A gyepterületeken 66,5 millió facsemetét ültettek el. A kijevi régióban – több mint 20 milliót. Poltavscsina és Sumycsina az idén közel 10 millió darabot ültetett. 8,2 millió darabot ültettek el a cserháti régióban. Harkivi régió 6,2 millió, Ternopili régió 4,4 millió, a Hmelnyickij régióban 3,7 millió facsemetét ültettek el.

A sztyeppvidékeken az erdészek 21,3 millió csemetét ültettek el. A Luganszki területen 6,6 millió darabot, a Zaporizzsjai régióban közel 4,4 milliót, a Kirovohrad régióban 3,8 milliót, a Kherson régióban 2,7 milliót, a Dnyipropetrovszki területen 1,6 milliót. A Donyecki terület több mint egymillió csemetét telepített. 636 ezer darabot ültettek a Mikolajevi régióban. Odessza régióban közel ötmillió fát ültettek el.

A Kárpátokban idén 30,3 millió facsemetét ültettek el. Kárpátalján 15,1 millió fát, a Lviv régióban 8,1 millió darabot ültettek el. A Csernyivci és az Ivano-Frankivszki régióban egyenként 3,5 millió csemetét telepítettek.

Idén ősszel több mint 9 millió fát ültettek el a nem állami földterületeken is.

A becslések szerint az elnök “Zöld ország” programjának keretében 3 éven belül 1 milliárd új fát ültetnek, és 10 éven belül 1 millió hektárral növelik az erdők területét. A statisztika csak az őszi ültetéseket tartalmazza (59,5 millió fa), mivel az elnöki rendeletet teljes egészében aláírták.

Az ökoprogram végrehajtásáról bővebben a https://zelenakraina.gov.ua/ oldalon tájékozódhat.

2022-ben az ukrán állami erdőgazdálkodók újabb közel 300 millió fa ültetését tervezik.

(FATÁJ kiegészítés: a közlemény nem tartalmazza az ültetéssel érintett területek nagyságát.)

szerk: Tóth János, forrás: forest.gov.ua

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Zöld Nemzeti Bajnokok pályázat

Következő cikk

Oroszország kiterjeszti a faanyag exportkorlátozásokat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések