FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőkezelés része a fakitermelés is

A Bakonyerdő Zrt. reagált a Balatonfüredi Erdőért facebook csoport által február 5-n, tömeges fakivágások miatt szervezett tiltakozó akciójára. A térség erdőgazdálkodója egyebek közt kifejtette, hogy egyeztetett, tervszerű erdőfelújításról van szó.

A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatója:

Tisztelt Balatonfüredi lakosok!

A „Balatonfüredi Erdőért” facebook csoport február 5.-n lezajlott tiltakozásával kapcsolatban, a Bakonyerdő Zrt. részéről az alábbiakról szeretnénk tájékoztatást adni.

Sajnáljuk, hogy ugyan “tájékoztatást igen, de – más szervezetekkel ellentétben – meghívást nem” kaptunk az eseményre, ahol a felmerülő kérdéseket megválaszolhattuk volna, hogy a félreértések elkerülhetőek legyenek.

A fakitermelésekkel kapcsolatos kérdésekre teljes körű tájékoztatást igyekeztünk már 2021. év tavaszán adni a „Balatonfüredi Erdőkért” facebook csoport képviselőinek. Ekkor, társaságunk kezdeményezésére a csoport képviselőivel és általuk meghívottakkal területbejárást és szakmai egyeztetést tartottunk, amely során bemutattuk az erdőgazdálkodási beavatkozások ok-okozati összefüggéseit, az erdőgazdálkodás tervszerűségét és kontrollját. A témával kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folynak, ma már a Balatonfüredi Önkormányzat közreműködésével.

A tiltakozáson készült és megosztott felvételeken számos a szakmai alapokat nélkülöző, és helyenként túlzó állítás hangzott el.

A tiltakozás helyszínén nem történt tarvágás, ezért maga a tiltakozás megnevezése is félrevezető. A területen több éve folyamatban levő erdőfelújítás zajlik. Ez az érett, idős fák fokozatos – több beavatkozás során történő kitermelését jelenti, ami a fakitermelés mellett az életfeltételek javításával természetes úton biztosítja az az erdő megújulását. Igen, ha az erdőt járó emberként egy pillanatra rátekintünk – mert az erdő évszázados életében a mi látogatásunk egy pillanat -, akkor fák nélküli bozótost látunk, de javasoljuk, hogy hajoljunk le és megfelelő fafaj ismeret birtokában a bozót egyből a fiatal fákká változik.

Évtizedekkel ezelőtt a legeltetések, tarvágások során egykorú, sarjeredetű, helyenként rossz egészségi állapotú cseres-tölgyes állományok alakultak ki ezen a vidéken, melyeket fokozatosan felújítva, átalakítva több évtizeden átívelő munka során – vegyeskorú, változatos, elegyes erdőkké alakítunk át.

A kitermelt faanyag felhasználásával kapcsolatos állításokra reagálva jelezzük, hogy a Bakonyerdő Zrt. vagyonkezelésében levő területekről 2021 évben kitermelt faanyag, több mint 80 %-a hazai felhasználókhoz (nagy része a lakossági tűzifa felhasználókhoz, forgácslap és rostlap termelőkhöz, fűrészüzemekhez, és kisebb része erőművekhez) került. Ezen belül a Balatonfüredi Erdészet fatermékeinek 97 %-a hazai felhasználású volt.

2021 évben a Társaságunknál összesen értékesített fa mennyiség 44 %-a tűzifa volt, amelynek több mint fele közvetlenül került a felhasználókhoz, további része pedig kisebb- nagyobb hazai fafeldolgozó vállalkozások által felkészítve a térség tűzifa ellátását biztosítja. Ez a mennyiség átlagos (8 m3/év/háztartás) felhasználással számítva több mint 16 000 háztartás téli tüzelőjét biztosítja.

Társaságunk a teljes körű és szakmailag korrekt tájékoztatás szándékát továbbra is fenntartja. Nyitottak vagyunk egyes erdőterületeket érintő kérdések megválaszolására, tevékenységünk bemutatására is akár a konkrét területen, mert az erdőről az erdőben érdemes tájékozódni.

Bakonyerdő Zrt.

forrás: HírBalaton (2022-02-13)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Illegális fakitermelések Maros megyében

Következő cikk

Medvehagyma gyűjtés rendje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések