FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közös fellépés Timmermans tervezete ellen

Tiltakozik a bukaresti kormány is Brüsszel erdőgazdálkodást érintő stratégiája ellen Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter révén, miután nyilvánosságra került az Európai Bizottság zöldcélokért felelős alelnökének nevéhez köthető tervezete. Frans Timmermans elképzelését tizenegy uniós tagállam – köztük Magyarország és Románia – közösen megfogalmazott levélben kifogásolta.

– A tagállami jogköröket, a szubszidiaritás elvét, az európai erdők változatosságát és a fenntartható gazdálkodás gyakorlati kérdéseit is figyelembe kell venni, amikor egy ilyen tervezetet előkészítenek – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Tánczos Barna. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben politizáló tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az erdőgazdálkodás a tagállamok jogkörébe sorolható, és ennek megfelelően minden EU-tag egy jogszabályokkal keretezett rendszert dolgozott ki a saját erdőalapját érintő gazdálkodással kapcsolatban. – Románia azon uniós országok közé tartozik, amely szigorú, jól szabályozott, szűk keretek közé terelt erdőgazdálkodási rendszert működtet – mondta a romániai miniszter. Hozzátette: ez a szigor abból is következik, hogy a visszaszolgáltatási folyamatok következtében az erdőgazdálkodás vitatott témává vált Romániában, sok visszaélés történt s ez rányomta a bélyegét az egész ágazatra.

Mint azt Tánczos Barna kihangsúlyozta, a tiltakozó tagállamok a bizottsági javaslat kiegyensúlyozatlanságát nehezményezik a hosszú távú, szerteágazó erdőgazdálkodás elismerése tekintetében.

– Nem történt egyeztetés az erdészetügyi állandó bizottsággal, a tagállamokkal, a javaslat nem egy közös előkészítés eredménye. Azt kérjük, hogy vitassuk meg az erdészeti stratégiát – nyomatékosította lapunknak a tárcavezető. Tánczos Barna kiemelte: az erdők védelme anyagi terhet is jelent a tagállamnak, így például Romániának, hiszen amikor megtiltják bizonyos erdőkben a gazdálkodást, szűkre szabjuk a tulajdonosok lehetőségeit, akkor kártérítési rendszert kell működtetni számukra. Mint mondta, bízik abban, hogy ki tud alakulni az építő jellegű vita az egyoldalú döntéshozatal helyett.

Korábban Nagy István agrárminiszter azt mondta, Brüsszel ismét a gazdálkodók ellehetetlenítésével akar megfelelni a zöldek elvárásainak, miközben nem a betarthatatlan elvárásokkal lehet megvédeni Európa erdőit.

forrás: Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Városi erdőt telepítenek Madrid köré

Következő cikk

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság Új Erdő StratégiájaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések