FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

woodPoP – Európai Fapolitikai Platform

2022. december 1-jén Innsbruckban találkozott 15 európai ország mintegy 50 magas rangú szakértője, valamint 16, a fával kapcsolatos nemzeti és európai érdekképviseleti szervezet. Norbert Totschnig Ausztria mezőgazdasági minisztere meghívására elindult a “woodPoP” (European Wood Policy Platform) elnevezésű Európai Fapolitikai Platform kialakítása.

Az “Európai Fapolitikai Platform” (woodPoP) Finnország és Ausztria kezdeményezésére jött létre. Ez a platform a faalapú politikai párbeszéd előmozdítását szolgálja. A politika, a közigazgatás, a gazdaság és a kutatás magas rangú szakértői megvitatták a fa anyagi és energetikai felhasználásának jelenlegi és jövőbeli kihívásait, és a biogazdaság és a körforgásos gazdaság jegyében ösztönzőleg hatottak az innovatív, ágazatközi fejlesztésekre. 

A woodPoP céljai

  • A faalapú politikai párbeszéd platformjának NÉPSZERŰSÍTÉSE a fa fenntartható termeléséről és felhasználásáról, valamint a fa innovatív körforgásos biogazdasághoz való hozzájárulásáról.
  • A fanyaggal és fatermékekkel kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatos együttműködés és közös tevékenységek ELŐMOZDÍTÁSA, valamint a fapolitikák hatékony fejlesztése és végrehajtása a páneurópai régióban.
  • A faalapú termékek és különösen a fenntartható erdőgazdálkodásból származó tartós fatermékek hozzáadott értékének kiemelése, mint az inkluzív zöld növekedés, az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül történő mérsékléséhez való hozzájárulás kulcsfontosságú mozgatórugóinak ÖSZTÖNZÉSE.
  • A többfunkciós erdők többszörös előnyeit és a fahasználat mint természetalapú megoldás előmozdítása érdekében szükséges átalakító változás szükségességét, valamint a fahasználat éghajlatváltozás mérséklési és alkalmazkodási potenciálját HANGSÚLYOZVA, és egyben a természet globális pusztulásának megállítását is segítve.
  • Az európai faalapú ágazat széles körű szakértelmének és kiterjedt ismereteinek ELISMERÉSE, a hatékony, jövőorientált, faalapú megoldások kifejlesztésének kulcsfontosságú tényezőjeként.

Siker az egész vonalon

A helyszínen jelen lévő vagy online részt vevő szakértők egybehangzóan hangsúlyozták a régiók közötti fapolitika fontosságát és a nemzetközi együttműködés szükségességét. Totschnig mezőgazdasági miniszter beszéde, amelyben hangsúlyozta a fenntartható erdőgazdálkodás központi szerepét és a faipari értéklánc megerősítését, különösen a válság és az éghajlatváltozás idején, nagy tetszést aratott. A szinergiákat a lehető legjobban ki kell használni a regionális tudás összefogásával és az európai fapolitikával kapcsolatos eszmecsere fokozásával. Különösen az ukrajnai orosz agressziós háború óta számos állam dolgozik a fosszilis erőforrásoktól való függetlenedésen, és egyre inkább a regionális ellátásbiztonságra összpontosít a fa felhasználásával. 

Norbert Totschnig

“A hálózatépítés, az együttműködés és a konkrét tapasztalatcsere fontos elemek ebben az összefüggésben annak érdekében, hogy biztosítsuk és továbbra is garantáljuk a fa mint jövőorientált nyersanyag keretfeltételeit. A faalapú biogazdaság nagyon fontos Ausztria számára. Az erdészeti-fa-papír értéklánc mintegy 300 000 munkahelyet teremt és több mint 20 milliárd eurót termel” – mondta Totschnig mezőgazdasági miniszter.

A fa, mint természetes, megújuló nyersanyag, jelentősen hozzájárul a fenntartható, éghajlatbarát jövőhöz. Az európai erdészeti és faipari ágazat számos megoldást kínál a biogazdaság és a körforgásos gazdaság szempontjából.

Ezért a párbeszéd és a határokon átnyúló együttműködés az éghajlatbarát nyersanyag, a fa innovatív anyag- és energiafelhasználása terén nagy jelentőséggel bír Totschnig mezőgazdasági miniszter számára. 

A tervek szerint 2023-ban megkezdődik a platform tevékenységeinek operatív végrehajtása, valamint a szakértőkkel folytatott eszmecsere konkrét fapolitikai témákban (pl. faépítés, finanszírozási programok). A kezdeményezés külső megjelenésén is dolgoznak. Az információk hamarosan elérhetővé válnak a www.woodpop.eu weboldalon.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Bundesministerium

Előző cikk

Faépítészet fejlődése

Következő cikk

A jövő CO2-tároló épületei



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések