FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Moholy-Nagy László élete és öröksége

Augusztus 24-én 18 órakor Moholy-Nagy László születésének 126. évfordulóján újra műsoron AZ ÚJ BAUHAUS című látványos amerikai dokumentumfilm, a világhírű művész és tanár életútjáról és örökségéről, arról az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket és a művészi sokszínűséget integráló szemléletről, amely máig inspirálja az alkotókat.

A művész életét bemutató film elsőként New York-ban debütált a Architecture Design Filmfesztiválon 2019-ben és azóta számos másik rangos fesztivál programjában is helyet kapott, többek közt a Chicago International Film Fesztiválon, a Palm Springs International Filmfesztiválon, a New Port Beach Filmfesztiválon, és a DOXA Dokumentum Filmfesztiválon. Ezúttal pedig az Uránia mozi tűzte a műsorára.

Moholy-Nagy László művészete a magyar művészeti és kulturális életre is nagy hatással volt, az ő szellemiségét őrzi többek közt a Magyar Formatervezési Tanács által minden évben meghirdetett, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által finanszírozott Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, melynek célja, hogy a fiatal tehetségek önálló alkotói munkáját és szakmai fejlődését segítve – a hazai formakultúra fejlődését és annak nemzetgazdaságba való integrálását, azaz a hazai gazdaság versenyképességének növelését célozza meg.

Moholy-Nagy László az 1920-as években érkezett a weimari Bauhaus iskolába, ahol olyan művésznagyságok mellett dolgozott, mint Paul Klee, Josef Albers, Anni Albers, Gunta Stolzl, Vaszilij Kandinszkij és a szintén magyar származású Breuer Marcell. A fiatal Moholy-Nagy ebben az inspiráló közegben fogalmazta meg a művészet új, forradalmi eszméit. A tanítás során kristályosodott ki munkájának vezérelve: arra ösztönözni a művészeket, hogy éljenek „boldogabb életet a modernitásban”.

A nácik hatalomra jutása emigrációra kényszerítette Moholyt, aki feleségével, Sibyl Moholy-Naggyal és két lányával Chicagóba költözött. Az amerikai nagyváros új impulzusokat, új energiákat adott művészetének. Előbb a weimari mintára alapított New Bauhaust vezette, majd saját iskolát indított The School of Design (majd Institute of Design) néven, ahol arra nevelte a hallgatókat, hogy rendszerszemléletű és emberközpontú formatervezésben gondolkodjanak. Mindezt a nagy világválság és a második világháború korlátozott lehetőségei közepette, alkalmazkodva a praktikus és olcsó termelési igényekhez.

A filmben megszólal a művész lánya, Hattula Moholy Nagy, valamint két unokája, Andreas Hug és Daniel Hug, utóbbi az Art Cologne, a kölni nemzetközi művészeti vásár igazgatója.

Olyan szakértők nyilatkoznak, mint a magyar származású, Kanadában élő Moholy-Nagy-kutató, Botár Olivér. Továbbá olyan világhírű művészek vallanak a Moholy művészetétől kapott inspirációjukról, mint Ólafur Elíasson izlandi származású dán képzőművész, vagy Kenneth Josephson és Barbara Crane fotóművészek, akik Moholy dizájniskolájának tanítványai voltak. A film rendezője, Alysa Nahmias korábban számos díjat nyert Befejezetlen terek (Unfinished Spaces) című építészeti dokumentumfilmjével.

Online jegyvásárlás az alábbi linken: https://urania.jegy.hu//program/az-uj-bauhaus-moholy-nagy-laszlo-elete-es-oroksege-120911/729335

forrás: BudapestDesignWeek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A legprofibb STIHL gépek - akár támogatással is

Következő cikk

Oroszországgal is egyeztet a kormány az építőipari anyagok beszerzésérőlStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések