FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Papira® néven vezeti be cellulóz habját a Stora Enso

Örömmel jelentjük be a Stora Enso Papira® márkanevét papírrost alapú és teljesen papírból újrahasznosítható cellulózhabunkhoz, amely védő és párnázó anyag a csomagolásban. A könnyű és ütéscsillapító tulajdonságai miatt a Papira különösen vonzó alternatíva a védőcsomagolás terén. Ez is élvonalbeli anyag, amelyet a körkörös biogazdaság számára hoztak létre.

2020-ban bejelentettük, hogy beruházunk egy Papira előállító kísérleti üzembe. E projektünkkel haladunk, hogy teszteljük és értékeltessük anyagunkat az ügyfelekkel. A díjnyertes Papira védőcsomagoló habunk papírszálakból készül, és szándékosan tervezték, hogy bármilyen papíráramban újrahasznosítható legyen.

Könnyű és ütéscsillapító tulajdonságai különösen vonzó alternatívát jelentenek a védőcsomagolási alkalmazásokhoz. Ezen a téren a környezetvédelmi aggodalomból szabályozási erőfeszítés következik a hagyományos fosszilis habok, például a polietilén (PE) hab és az expandált polisztirol (EPS), közismert nevén hungarocell használatának korlátozására vagy betiltására. A cellulózhab környezetbarát gyártási folyamata olyan anyagot eredményez, amely megújuló, és a normál papírral és kartonnal együtt teljesen újrahasznosítható. A cellulózhabunk trendváltó élvonalbeli anyag, amelyet a körkörös biogazdaság érdekében hoztak létre.

Fors-ban, Svédországban épült fel a próbaüzem (pilot facility). A cél a termék tesztelése, a vevőkör általi értékelése. A próbaüzem várhatóan 2021. negyedik negyedévében lesz készen. A Papira® csomagolóhabot az érdeklődő részletesebben is megismerheti ennek honlapoldalán.

Forrás: Stora Enso 2021-08-17
(MM)

A hír már öreg: nyár végi, sőt a kezdetek még régebbiek, ugyanakkor igencsak figyelemre méltó. Iszonyatos mennyiségű műanyag csomagoló habot használnak fel világszerte, tehát ha a Papira® tulajdonságai, ára és újrahasznosíthatósága által sikeres lesz, az óriási piacot jelent majd e termék, egyben a faanyag számára. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A Lendlease és a Stora Enso globális fenntartható faipari partnerséget indít

Következő cikk

Erdők ökoszisztéma szolgáltatásai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések