FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stora Enso megválik orosz üzemeitől

A Stora Enso megállapodást kötött két oroszországi fűrészüzemének értékesítéséről. A vállalat Nebolchi és Impilahti fűrészüzemeit a helyi menedzsmentnek adják át. Az ügylet kiterjed a Stora Enso oroszországi erdőgazdálkodási tevékenységére is, amely a fakitermelés révén fát szállít a fűrészüzemeknek.

A Stora Enso értékelése szerint az orosz piac bizonytalanságai miatt a helyi tulajdonlás és üzemeltetés hosszú távon fenntarthatóbb megoldást jelenthet ezen üzleti tevékenységek és az ott dolgozó munkavállalók számára.

A tranzakció a szükséges jóváhagyások függvényében várhatóan 2022 második negyedévében zárul le, és nem lesz lényeges hatással a Stora Enso éves árbevételére és működési EBIT-ére. Az ezen üzletágak csökkent üzleti kilátásai miatt az első negyedéves eredményben 70 millió euró értékvesztést számoltunk el. A tranzakció IFRS szerinti további vesztesége körülbelül 60 millió euró lesz, amely főként a záráskor elszámolandó árfolyam-kiigazításokból áll. A költségek az összehasonlíthatóságot befolyásoló tételeknek minősülnek.

A fűrészüzemek Novgorodban és Karéliában találhatók, körülbelül 330 főt foglalkoztatnak, és éves összkapacitásuk 350 000 m3 fűrészáru, ebből 55 000 m3 tovább-feldolgozott faanyag és 65 000 tonna pellet. A Stora Enso oroszországi erdészeti részlegei körülbelül 170 embert foglalkoztatnak, és mintegy 370 000 hektár hosszú távú fakitermelési joggal rendelkeznek.

Crane-log-and-woodpiles

A Stora Enso 2022. március 2-án bejelentette, hogy további intézkedésig minden termelést és értékesítést leállít Oroszországban. A csoport jelenleg is azon dolgozik, hogy elfogadható megoldást találjon három oroszországi csomagolóüzemének jövőjét illetően.

szerk: Tóth János, forrás: Stora Enso

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fenntarthatósági Témahét

Következő cikk

Adatok az EU erdészeti és fakitermelési ágazatáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések