FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Life Terra: faültetés, erdőnevelés, a föld helyreállítása

A Life Terra azon a tudáson alapul, hogy a fák ültetését tekintik a legköltséghatékonyabb, természeten alapuló megoldásnak a szén megkötésére. A sokoldalú enyhítési stratégia részeként a fák ültetése fontos szerepet játszhat az éghajlatváltozás és az általa okozott pusztítások elleni küzdelemben (hőhullámok, aszály, erdővesztés, elsivatagosodás, erózió, árvizek).

A Life Terra célja, hogy összehozza az embereket, hogy 5 év alatt (2025-ig) 500 millió fát ültessenek, kihasználva és figyelve a természet saját szén-dioxid leválasztási mechanizmusát, és lehetővé téve a polgárok számára, hogy sürgősen lépjenek fel az éghajlati válság ellen.

A Life Terra Európa egyik legnagyobb éghajlat-politikai kezdeményezése. 8 ország 15 tapasztalt szervezetét tömöríti, és az újonnan létrehozott Life Terra alapítvány vezeti. Ezt a projektet 7 millió eurós támogatásban részesítette a Life program, amelyet a konzorcium indító pénzként használ fel a kezdeményezés térképre helyezéséhez. A Life projektről további információk a Műveletek és a Várt eredmények részben találhatók.


A fentiek a Life Terra honlapjának a projektet leíró oldal elejének ismertetése. A honlap angolul, spanyolul és németül olvasható.

A közelmúltban már ismertettünk itt a FATÁJ-ban néhány faültetési kezdeményezést: ennyi-meg-annyi ezer vagy millió fa elültetése valamennyi idő alatt. Hűha! Lehet: érdemes lenne ezeket összeszedni és az ígéreteket összeszámolni, hogy együtt mennyit tesznek ki darabban, illetve átszámolva hektárban. Öt év múlva visszatekintve pedig érdekes lesz (lenne) látni, hogy mindebből mi valósult meg. Meg persze, hogy milyen és menyi földterület alakul majd át ezáltal erdővé, illetve több városi fa által hogyan változik a városok arculata. A CEPF vélemény az erdőhelyreállításhoz és a faültetéshez című előző cikkünkben Koch asszony a magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók véleményét tolmácsolta. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

CEPF vélemény az erdőhelyreállításhoz és a faültetéshez

Következő cikk

Átadták a buckabarangoló tanösvényt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések