FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faültetés a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapon a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben is tartottak megemlékezést.

A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi-mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról. Az ünnepségen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, hogy a mai világban még fontosabb, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kiálljon a kutatások hitelessége miatt.
– A Magyar Tudományos Akadémia egyik fő feladata, hogy a nemzet tanácsadójaként, a tudomány minden eszközével segítse a kormány munkáját az optimális döntések meghozatalában, valamint a társadalom megfelelő színvonalú tájékoztatása. Ennek különleges jelentőséget ad manapság a Covid járvány. Most mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg azt, hogy milyen óriási jelentősége van a kutatásoknak, és azok támogatásának – emelte ki a Freund Tamás.

Gróf Széchenyi István annak idején vagyonát és szellemi tőkéjét nem sajnálva építette a magyar nemzetet. Ennek is tisztelegve a nagycenki mauzóleumban koszorút helyezett el az Magyar Tudományos Akadémia vezetése, a tanulmányi erdőgazdaság képviselői, a Soproni Egyetem rektora, az Eszterháza Kultúrközpont vezetősége, valamint egyéb intézmények képviselői is lerótták  kegyeletüket.

A megemlékezés az Akadémiai emlékerdőben folytatódott. Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben és Széchenyi örökségéből a magyar nemzet mai napig töltekezik. – Azt gondolom, hogy Széchenyi életpályája annyiban is megdöbbentő, mert olyan háttérből indult, ami nem predesztinálta arra, hogy megtegye, amit megtett. Nem csak adott, hanem elképesztően okosan adott. A vagyonát arra szánta, hogy a nemzetét felemelje. Azt gondolom, ennek az öröksége az, amivel jól kell tovább haladnunk, közös felelősségünk, hogy a nemzet javára fordítsuk – hangsúlyozta Kollár László. 

Prof. Dr. Fábián Attila a soproni Egyetem rektora megemlékezésében hangsúlyozta, hogy gróf Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia létrehozásával megalapozta a magyar tudományos életet. – A Soproni Egyetem számára is nagyon fontos, hogy ne csak az oktatásban, hanem a tudomány művelésében élen járjunk. Ehhez a kezdeményezéshez nagy örömmel csatlakozott az egyetem, amikor a kezdeményezők 2000-ben az első hársfát elültették. Solymos Rezső, akadémikus, erdészprofesszor volt volt az, aki kezdeményezte az Akadémiai Emlékerdő létrehozását. Azóta minden évben elültetünk egy fát, tisztelegve a magyar tudománynak, Széchenyi István emlékének, valamint egy kicsit a magyar erdésztársadalomnak is.

A hagyományoknak megfelelően a sopronpusztai Akadémai Emlékerdőben ültették el az Emlékerdő megalapítását jelképező 196. hársfát.

forrás: SopronMédia

Kapcsolódó:
Széchenyi-emléknap az Akadémiai Emlékerdőben (2020-11-04)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

WOODIGITAL Projekttalálkozó

Következő cikk

Fabunio - OTTHONDesign Ősz, november 5-7.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések