FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Élményerdő 2021 applikáció

A magyar állami erdőgazdaságok interaktív és átfogó látogatói élménybemutatója, a modern technológia segítségével a fenntartható erdő- és vadgazdálkodást és a magyar erdőségek sokszínű élővilágát egy teljesen új módon szemlélteti, egy komplex WEB-, AR- és mobil applikáció segítségével.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon, az állami erdőgazdaságok közös standon, az A pavilon 204B kiállítótérben mutatkoznak be. Az eseményre időzítve egy komplex applikációt készítettek, melyet a közelmúltban létrehozott közös bemutatkozó weboldalukról lehet letölteni.

Az új weboldal ezzel indul:
Erdőket nevelünk Önöknek! Úgy, ahogy azt elődeink is tették. Örökséget hagyunk az utókornak!
Legyen vendégünk és jöjjön velünk! Ismerje meg az erdők sokszínű és rejtélyes világát,
az állami erdőgazdaságok értékteremtő munkáját.

Fenntartható erdőgazdálkodás – A jövőnk a kezünkben van

Az emberiségen múlik, hogy a Föld természeti adottságaival hogyan gazdálkodik. A klímaváltozás egyik jele a saját bőrünkön is tapasztalt felmelegedés: a Föld öt legmelegebb évét 2010 után éltük át. A klímaváltozás egyik fő okozója a légkörben található széndioxid. A fák a fotoszintézis során oxigént termelnek, így amellett hogy a széndioxid megkötésével lassítják a klímaváltozás folyamatát, élhetőbb környezetet teremtenek az ember számára. A klímaváltozás már a hazai erdők légkörét és élővilágát is megváltoztatja, amire gondosan fel kell készülni.

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben tanúsított ellenálló képesség miatt az erdeinkben nagyon fontos az őshonos növény- és állatvilág által biztosított biológiai sokféleség. Az erdők nem képesek „maguktól”, azaz természetes úton alkalmazkodni a klímaváltozás jelenlegi gyors üteméhez. A társadalom figyelme minden korábbinál nagyobb mértékben fordult az erdők és az erdőgazdálkodók felé, számon kérve a természeti környezet egyik legértékesebb alkotójának, az emberi élet, az élővilág minőségét meghatározó erdőnek a tartamos fenntartását és fejlesztését. A természetvédelem központi témája lett az erdő, az erdei életközösség növényi és állati alkotói, az erdő faji és genetikai sokfélesége. A kiállításunk célja, hogy bemutassuk, a magyar állami erdőgazdálkodóknál jó kezekben vannak a rájuk bízott természeti értékek. Ma már nem kétséges, hogy a természetközeli erdők fenntartása és létesítése jelenti a jövő útját.

Az erdő élőhely minden faj számára

A fenntartható erdőgazdálkodás kiemelkedően fontos szerepet játszik a biodiverzitás megőrzésében. Az erdők sokoldalú hasznosítására való törekvések egyrészt az erdőkben megtermelhető anyagi javak, mint a természetbarát faanyag, a vad, a vadgyümölcsök, a gyógynövények fenntartható megtermelésére irányulnak, másrészt a nem anyagi jellegű erdei szolgáltatásokra, a környezetvédelmi hatások (víz-, talaj- és levegő tisztaság védelem), az üdülési, a pihenési, a turisztikai lehetőségek bővítését szorgalmazzák.

A magyar állami erdőgazdaságok interaktív és átfogó látogatói élménybemutatója, a modern technológia segítségével a fenntartható erdő-és vadgazdálkodást és a magyar erdőségek sokszínű élővilágát egy teljesen új módon szemlélteti, egy komplex WEB-, AR- és mobil applikáció segítségével.

Ismerje meg az applikáció előnyeit!
A magyarországi 21 állami erdőgazdaság interaktív és átfogó látogatói élménybemutatója.

Az applikáción belül az Élménypontok képernyő egy apró beépített játék, amelyen belül nyomon követheted hogy milyen pontok vannak még a kiállításunkon amit nem látogattál meg. Az egyes pontok AR minta szkennelése után lesz aktív (kipipálva), vagy akár kézzel is késznek tudod jelölni. Az egyes pontokra kattintva szöveges tartalmat olvashatsz az adott látványosságról. Az élménypontok állapota a kezdőképernyő bal felső sarkában is indikálva van, számmal jelölve a hátralévő pontokat, illetve pulzáló figyelemfelkeltéssel, ha mind kigyűjtésre került. Ha minden pontot megnéztél akkor az oldal grafikája kissé megváltozik, és megjelenik egy szöveg, hogy merre találod az ajándékozási pontot, amely egy kis meglepetéssel honorálja a standunk teljeskörű megtekintését. Ajándékunk segítségével Te is tehetsz erdeink sokszínűségéért!

Digitális megjelenés, valóságos élmény

Számos vadfajjal találkozhattok a kiállításunk megtekintése során a virtuális erdőnkben. Szarvas bőg a szeptemberi csípős hajnalon, nyúl és róka figyel az aljnövényzetben, vaddisznó túr élelem után kutatva a bokrok alatt. Mindezeket az élményeket Te is átélheted az AR virtuális környezetben, applikációnk segítségével!

Erdőket nevelünk Önöknek!
Ismerje meg a Magyar Állami Erdőgazdaságok tevékenységét!

Magyarországon a 21 állami tulajdonban lévő erdőgazdaság több, mint 1 millió ha erdőt és erdőgazdálkodás céljait szolgáló földterületet kezel. A hazai erdők nem tekinthetők önfenntartó környezeti rendszereknek, mivel jelenlegi formájuk több évszázados emberi beavatkozás, gazdálkodás során alakult ki. Fenntartásuk csak szakszerű ökoszisztéma menedzsment keretében lehetséges. Az erdőgazdálkodás célja ezért nem lehet más, mint az erdő védelme és a fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység annak érdekében, hogy az erdő megőrizze biológiai változatosságát, termő- és felújuló képességét. Megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban lévő környezeti és gazdasági elvárásoknak. Szolgálja a társadalom közjóléti és ökoturisztikai céljait.

Ismerd meg munkánkat, járd végig a magyar állami erdőgazdaságok sokszínű tevékenységeit bemutató kiállításunkat! Ha végigjártad és megismerted a standunkat, megajándékozunk Téged! Vidd magaddal az erdei fák magjait, és ültess fát Te is! Küzdj a klímaváltozás ellen, ültess és használj minél több fát, hiszen a fa természetes, környezetbarát és megújuló alapanyag, melynek használatával hozzájárulsz a CO2 semlegesség eléréséhez.

szerk: Tóth János, forrás: erdogazdasagok.hu


1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EUTR - faanyagok nyomon követhetőségét biztosítani kell

Következő cikk

Hazai innováció támogatásaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések