FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tilos a hengeresfa éjszakai szállítása

Romániában elfogadta a kormány a környezetvédelmi tárca szigorításokról szóló határozatát, amely betiltja a faanyag kitermelőhelyről történő, éjszakai szállítását. (Pontosabban az faanyagkövetést ellenőrző Sumal rendszer nem fog éjjel új kísérőleveleket készíteni.)

Megtiltottuk, hogy a fát éjszaka szállítsák el az erdőinkből, ezzel újabb jelentős lépést tettünk az illegális fakivágás ellen. Ez kizárólag a kitermelőhelyekről induló szállítmányokra vonatkozik, a raktárak, kereskedelmi egységek között továbbra sem tilos a közutakon az éjszakai órákban a legálisan regisztrált faanyagok szállítása. Tavaly mintegy ötvenezer kísérőlevelet bocsátottak ki az éjszakai órákban a Sumal 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszerben a kitermelő helyektől induló rakományokra.

Az ilyen szállítmányoknál fokozott a gyanú, hogy illegálisan kitermelt fát tartalmaznak, ráadásul munkavédelmi szempontból is aggályos a teherautók éjszakai rakodása az erdőkben. Ezért vezetjük be a korlátozást, és úgy fejlesztettük a Sumal 2.0 faanyag-nyomonkövető informatikai rendszert, hogy az éjszakai órákban ne lehessen kísérőlevelet kiállítani az ilyen szállítmányokra” – nyilatkozta Tánczos Barna Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti miniszter, miután a kormány a tárca javaslatára elfogadta a szigorításokról szóló határozatot.

A kormányhatározat két idősávot jelöl meg. A téli periódusban októbertől márciusig 20 és 7 óra között, a nyári periódusban áprilistól szeptemberig 22 és 6 óra között tiltják be a Sumal 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszerben a szállítmányok kísérőleveleinek kiállítását.

„Olyan fejlesztéseket hajtottunk végre a Sumal rendszeren, amelyekkel hatékonyabbá tesszük a faanyagok nyomon követését és az illegális szállítmányok felderítését. A szabályozást az új erdészeti törvénykönyvhöz igazítottuk, és kibővítettük a hozzáférést az adatokhoz az erdészeti hatóságok és a bűnügyi rendőrség erdészeti bűncselekményekre szakosodott nyomozó szervei számára.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy egy lépéssel az illegális erdőirtók előtt járjunk, a Rezilienciaépítési Tervből olyan fejlesztéseket kap az informatikai rendszer, amelyek lehetővé teszik a digitális szatellit felvételek elemzését, és kamerarendszert, rendszámleolvasó rendszert is csatolunk a Sumal-hoz, amelyek hatékonyabbá teszik az ellenőrzéseket” – hangsúlyozta Tánczos Barna az RMDSZ pénteki közleményében.

forrás: krónika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A klímavédelem fák ültetésével kezdődik

Következő cikk

H22 City Expo - IKEA tervpályázatStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések