FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

DACH országok faipari fordulatot sürgetnek

A német fűrész- és faipari szövetség, az osztrák faipari szövetség és a svájci faipar egyértelmű elkötelezettséget sürget Európában a fenntartható erdőgazdálkodás és a fa nagyobb mértékű felhasználása mellett.

Ehhez az európai zöld megállapodásnak az új európai realitásokhoz való igazítására van szükség. Különösen a biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiáról, az erdészeti stratégiáról, a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvről (RED II + RED III) és a földhasználati és erdészeti rendeletről (LULUCF) szóló tervezeteket kell teljesen átdolgozni.

Az ukrajnai orosz agressziós háború, valamint az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók nagy kihívások elé állítják a gazdaságot és a társadalmat egész Európában. Sok területen új korszak köszöntött be. A faipart is érintik a jelenlegi fejlemények, de a jövő feladataira is kínál megoldásokat. Megújuló nyersanyagként a fa központi szerepet játszik az éghajlatvédelemben, és csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól és a más országokból származó termékektől való függőséget. Ehhez kell most a megfelelő irányt kijelölni Európában és az egyes országokban.

Különösen fontos most az európai nyersanyagok felhasználása, valamint a független és éghajlatbarát értékláncok megerősítése. Az Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából származó fatermékek importjának hiányát saját termeléssel lehet pótolni, de ehhez az európai faiparnak szüksége van a fenntartható erdőgazdálkodásból származó nyersanyagokkal történő biztonságos ellátására. Európa erdei folyamatosan növekednek – területileg is és az élőfatömeget tekintve is. Az Európai Unió erdőterülete az 1990-2020 közötti időszakban közel 10 százalékkal nőtt. A becslések szerint az éves fanövekmény mindössze 63 százalékát termelik ki. Az EU fakészletei 1990 óta 8 milliárd köbméterrel nőttek. Az aktív erdőgazdálkodás és a növekvő erdők tehát nem ellentmondás, hanem a felelős erdőgazdálkodás és az erdőtulajdonosok sikeres modellje, amely megalapozza a faanyag fenntartható felhasználását Európában.

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség, az Osztrák Faipari Szövetség és a Svájci Faipari Szövetség arra kéri az európai politikusokat, hogy térjenek vissza a független európai gazdaság és termelés értékeihez, és őrizzék meg a munkahelyeket. Ehhez alapvető fontosságú a saját megújuló erőforrások felhasználása.

Kapcsoló “A fa függetlenséget és fenntarthatóságot teremt Európában” című dokumentumhoz, melyet a három ország (D-A-CH) faipari szövetsége közösen tett közzé (2022. április 13-án).

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség e.V. (DeSH) a német faipar érdekeit képviseli nemzeti, európai és nemzetközi szinten. Ennek során a szövetség gazdasági és iparpolitikai kérdésekben a tagjai – köztük több mint 400 vállalat Németország egész területéről – mellett áll, és támogatja a fa mint nyersanyag felhasználásának gazdasági és politikai keretfeltételeinek folyamatos javítását. Az egyesület párbeszédet folytat a média, az üzleti élet, a politika és a kutatás képviselőivel. A német fűrész- és faipar céljainak megvalósítása során a fa mint anyag és bio-energiaforrás környezetbarát és értéknövelő felhasználása mellett áll ki.

Az Osztrák Faipari Szövetség közel 1300 fafeldolgozó vállalat érdekeit képviseli az építőanyag-, bútor-, lemez-, fűrész- és síiparban, valamint más fafeldolgozó vállalkozásokban, például a raklapgyártásban. A mintegy 28 000 alkalmazottat foglalkoztató faipari vállalatok 8 milliárd euró értékű faterméket állítanak elő, és 981 millió euró külkereskedelmi többletet termelnek. A faanyag értékláncán belül a faipar kulcsfontosságú ágazat, és a fa számos más felhasználási módjának kiindulópontja. Az erdészeti és faipari értékláncban több mint 300 000 ember dolgozik, különösen a vidéki régiókban. A faipar az osztrák gazdaság nélkülözhetetlen része.

A Svájci Faipari Szövetség mintegy 200 kis- és középvállalkozást képvisel, amelyek összesen 2500 alkalmazottat foglalkoztatnak a fűrész- és falemeziparban. Svájcban mintegy 90 000 ember dolgozik az erdészeti és faipari ágazatokban. A fűrészüzemekben évente közel 2 millió köbméter fűrészrönköt dolgoznak fel 1,2 millió m3 fűrészáruvá. A svájci erdőkből tavaly 5,2 millió köbméter fát termeltek ki.

szerk: Tóth János, forrás: DeSH

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német Fakongresszus 2022

Következő cikk

Újabb csemetékkel bővült az Újszülöttek erdeje



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések