FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fűnyíróválasztás aranyszabályai 

Fűnyírógép vásárlásakor sokaknak fejtörést okoz, hogy az adott gyepre milyen típusú és teljesítményű gépet válasszanak. Egyre többen keresik a kertben is a környezetbarát, biztonságos és kényelmes működésű akkumulátoros technológiát.
A STIHL szakértőinek összeállításából kiderül, hogy mire kell figyelnünk, hogy időt, pénzt és energiát takaríthassunk meg.

Ha a méret a lényeg

A kertméret alapvetően meghatározza az alkalmazható technológiát és a fűnyíró típusát. Olyan helyeken, ahol a kert méretéből adódóan a teljesítmény elsődleges szerepet játszik, a legjobb választás egy benzinmotoros fűnyíró. „Egy ilyen géppel – mivel független az áramellátástól – nem lehet gond akkor sem, ha egy nagyobb füves területtel rendelkezünk, hiszen könnyedén mozoghatunk vele, ráadásul a nagy teljesítménynek köszönhetően hosszabb munkavégzésre is alkalmas.” – mondta a STIHL szakértője. Ha a terület nagysága meghaladja az 1200 m2-t, a benzines fűnyíró a legjobb döntés, amely kitűnő műszaki kialakításának köszönhetően gyors, hatékony és kényelmes fűnyírást eredményez nagy gyepfelületeken, lankás területeken és fás kertekben egyaránt.

Ha nem mindegy, hogy mikor és fontos, hogy könnyű legyen

Az elektromos fűnyírók használata esetén valamennyire megköti ugyan a kezünket a kábel hossza, viszont cserébe szinte hangtalanul nyírhatjuk vele a füvet. Így kisebb a valószínűsége, hogy összetűzésbe kerülünk a szomszéddal, illetve az sem akadályozhat a kerti munka elvégzésében, ha kisgyermek van a családban, aki éppen a délutáni alvását tölti. Az elektromos fűnyírók jóval könnyebbek, ami miatt hölgyek számára praktikus választás lehet, ráadásul ezeknek a gépeknek kicsi a karbantartási és gondozási igényük is. Fontos szempont az is, hogy nem kell a benzin töltögetésével bajlódni, vagy éppen benzinkutat keresni, ha éppen kiürült a kanna.

Ha korlátok nélkül akar dolgozni

Az akkumulátoros fűnyíró egyik legnagyobb előnye, hogy nem korlátozza használóját a szabad mozgásban. Egy ilyen géppel felszabadultan nyírhatjuk a pázsitunkat anélkül, hogy figyelnünk kéne, nehogy elvágjuk a kábelt, illetve kis tömegének és könnyű irányíthatóságának köszönhetően a keskenyebb, nehezebben hozzáférhető helyeken is precíz munkát tudunk végezni vele. Plusz egy érv az akkumulátoros fűnyíró mellett, hogy környezetbarát és energiatakarékos, így, ha ezt használjuk, még spórolhatunk is. „Az akkumulátor kapacitásától függően akár egy 600 m2-es füves területet is lenyírhatunk gond nélkül. Az elektromos társához hasonlóan az akkumulátoros fűnyírók is nagyon csendesen végzik a dolgukat, ugyanakkor teljesítményük a lítium-ionos akkumulátornak köszönhetően rendkívül erős.” – tette hozzá a STIHL szakembere.

Ha a kényelem az elsődleges

Az egyre jobban elterjedő robotfűnyírók az önműködés mellett számtalan kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint például területi, dőlésszög-, ütközés- és emelésérzékelők, zónák kialakítása, fűnyírás időintervallum, napok, napszakok beállításának lehetősége. Akik tehát a modern technológiát szeretnék csúcsminőséggel ötvözni, azoknak a robotfűnyíró az ideális választás. A STIHL iMow robotfűnyírók 800-5000 m2-es, akár több területből álló gyepterületek önálló ápolására is alkalmasak, és bizonyos modellek már mobilalkalmazásból is elérhetők.

A szegélyekről se feledkezzünk meg!

A rendezett gyep megjelenéséhez elengedhetetlen, hogy a szegélyt nagyjából ugyanolyan magasságban vágjuk le, mint a teljes gyepfelületet. Ennek hossza az időjárástól és az adott évszaktól is függ. A szegélynyírót nem csak a pázsit szegélyének karbantartására, hanem a fák és a virágágyások körül, a kerti utak mentén, és az olyan nehezen hozzáférhető részeken is használhatjuk, mint például a falak, kerítések, sövények mellett.

+ 1 STIHL tipp a környezetért

Ha nem szeretnénk fűnyírás után további kertápolási teendőket és rendezetten szeretnénk tartani a kertünket, ajánlott fűgyűjtő kosaras verziót választani. Ennek segítségével nemcsak makulátlan rendet tarthatunk magunk után munka közben, de csökkenthetjük a pollenszóródást, illetve a kavicsfelverődések által okozott sérülések esélyét is.  Ha környezettudatosabban szeretnénk élni és fontos számunkra az újrahasznosítás, választhatunk mulcsozó fűnyírógépet is, ami számos előnnyel rendelkezik. „A fűnyíró nem a kosárba gyűjti a levágott füvet, hanem a gépen belüli légkeverés révén azt újra aprítják a speciális mulcsozó kések, és ebből egyrészt természetes zöldtrágya képződik, másrészt ez a mulcs visszatartja a nedvességet a gyepnek, a tápanyagok lassan és egyenletesen oldódnak ki a talajba. Így nincs szükség műtrágyára, ezáltal pénzt spórolhatunk, valamint a környezetünket is védjük.” – javasolják a STIHL szakértői.

Tároljuk helyesen a kerti gépeket, hogy még hosszabb legyen élettartamuk!

A fűnyírógépeket, szegélynyírókat védjük az olyan közvetlen időjárási tényezőktől, mint a napsütés vagy a csapadék. Tároljuk a gépeket száraz, pormentes, vegyszerektől mentes helyiségben, normál helyzetben. Az akkumulátoros gépek esetében hosszabb tárolás esetében, például a tél folyamán, az ideális töltöttségi szint körülbelül 30%. A lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek töltöttségükből, 0 fok alatti hőmérséklet esetén azonban hamar lemerülnek, ezért fontos, hogy télen fagymentes helyre tegyük őket.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, kérdéseivel természetesen fordulhat a STIHL szakkereskedésekben dolgozó kollégákhoz is. Szakkereskedéseink listáját megtalálja a www.stihl-shop.hu oldalon.

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nagyszabású erdei kerékpárút-felújítás

Következő cikk

Átadták a Somoshegyi kilátót



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…