FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa-feldolgozás a ház körül

A rezsicsökkentés átalakítása miatt az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet, sok helyen ideiglenesen hiánycikk a hagyományos energiaforrás, ráadásul a fokozódó igények miatt annak drasztikus drágulása is megfigyelhető. Miközben „konyhakész”, tehát feldarabolt és hasított tűzifából átmeneti készlethiányok alakultak ki, némiképp könnyebben hozzá lehet jutni a feldolgozás előtti rönkökhöz, amit viszont a háznál kell megfelelő méretűvé varázsolni. A STIHL eszközeivel és védőfelszereléseivel ez nemcsak gyorsan, de biztonságosan megvalósítható feladat – és még piaci áron vásárolt benzin sem feltétlenül kell hozzá.

Benzinmotoros fűrészek

Ha az egész fűtési szezonra elegendő tűzifa-mennyiség feldolgozása a cél, akkor nem érdemes kompromisszumokban gondolkodni, csakis a legprofibb megoldások jöhetnek szóba, amelyek nemcsak hatékonyak, de megbízhatóak, biztonságosak, és a munkavégzést a lehető legkönnyebbé teszik. Ha ezek is fontos szempontok, akkor egyértelmű a választás: a STIHL a világ vezető motorfűrész-gyártójaként bármilyen igényt képes kielégíteni eszközkínálatával.

A gyors láncfeszítő, az egyszerű és könnyű beindítást segítő ErgoStart rendszer, az antivibrációs megoldás, az Ematic lánckenő-rendszer mind-mind olyan fejlesztés, ami már az alap típusokban is elérhető. Ilyen például az MS 170 kisméretű motorfűrész, ami kompenzátorának köszönhetően szavatolja a karbantartás nélküli, hosszabb használatot is.

A ház körüli munkákra a STIHL 1,6 lóerőtől egészen 3 lóerő teljesítményig kínál motorfűrészeket, amelyek nemcsak erősek és kompaktak, de a 2-MIX motortechnológiának köszönhetően alacsony üzemanyag-felhasználásúak. Sőt, ezeknek a gépeknek a károsanyag-kibocsátásuk is alacsonyabb, mint a hagyományos motorokkal szerelteké.

Akkumulátoros fűrészek

A benzinmotoros fűrészek mellett napjainkban egyre népszerűbbek az akkumulátoros gépek, amik mellett a STIHL természetesen vezetékes, hálózati árammal működő, elektromos termékeket is kínál. Ezek mindegyike jó megoldás lehet a ház körüli tűzifa-feldolgozásra, ám a kábelek, hosszabbítók komoly korlátot jelentenek.

Ezzel szemben a STIHL akkumulátoros motorfűrészei nemcsak csöndben és hatékonyan dolgoznak, miközben károsanyag-kibocsátásuk, tehát szaguk sincsen, de bárhol beindíthatók kompromisszumok nélkül – akár a leghidegebb téli napokon a fészerben, sufniban, műhelyben is. A STIHL akkumulátorainál ráadásul 1200 töltésig nem figyelhető meg üzemidő-csökkenés, és egyetlen akkumulátorral az adott kategória teljes termékcsaládja üzemeltethető.

MS-MS271-IM-002

A technológia rohamos fejlődését bizonyítja, hogy a STIHL már bemutatta, és hamarosan Magyarországon is elérhetővé teszi a világ legerősebb akkumulátoros motorfűrészét, az MSA 300-at, aminek 3 kW-os teljesítménye nagyjából megegyezik a jól ismert és népszerű MS 261 benzines fűrész erejével. Amíg viszont a legújabb típus nem érkezik meg hazánkba, addig az MSA 160, az MSA 200 és az MSA 220 típusok állnak a felhasználók rendelkezésére. Ezeknél az AP 300 S akkumulátor biztosítja a nagy teljesítményt, ami végül közvetett módon ugyan, de az otthoni meleget is biztosítja.

Fejszék és balták a hasításhoz

Miután a tűzifa feldarabolása megtörtént, következhet a hasítás, amihez a STIHL szintén széles fejszekínálattal rendelkezik. A rozsdamentes acélból és hosszú élettartamú fából készült eszközök hosszútávú megoldást jelentenek, hiszen azokat nem egyetlen szezonra tervezték. A paletta legkisebb darabja az AX 6 nevet viseli, mindössze 40 centiméteres kőrisfa nyéllel rendelkezik, és csak 600 gramm súlyú, ám formájának és kialakításának köszönhetően a kisebb hasogatási feladatokra kiváló választás lehet.

Z-ALLGFO-E004

Nagyobb mennyiségű tűzifa előállításához azonban mindenképpen érdemes valamivel nagyobb fejszét választani, akár az üvegszállal megerősített poliamid nyéllel rendelkező AX 20 PC-t, aminek markolata csúszásmentesen rétegzett, így kiváló fogást biztosít a munkavégzés során. A fejszefejhez közeli súlypont gondoskodik az optimális súlyelosztásról, és az erőkímélő munkavégzésről. Ezeknek köszönhetően a fejsze nagyszerűen alkalmas közepes nehézségű hasítási munkákhoz. A 75 centiméter hosszú eszköz 1950 gramm súlyú.

Ha azonban valaki inkább a hagyományos, kőrisfa vagy hikorifa nyéllel kapható fejszékben bízik jobban, annak az AX 28 lehet a tökéletes választás. A termék a Német Erdészeti Vizsgálóbizottság tanúsítványával rendelkezik, így kijelenthető: amelyik fejszét napi használatra, a profi favágóknak tervezték, az a ház körül felmerülő összes kihívásra hatékony választ ad.

Fő a biztonság!

Mielőtt azonban bárki tűzifa-feldolgozásba kezdene a saját udvarán, egy dolgot fontos leszögezni: a motorfűrészek és a nagyméretű, nehéz fejszék rendkívül veszélyes eszközök, amik még a legprofibb felhasználók kezében is okozhatnak balesetet. A STIHL termékeinek kialakításakor a fejlesztők kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra, de még ez sem garancia arra, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül sérülésmentes legyen a munka.

A STIHL munkavédelmi ruházati termékei azonban a hibákból, fáradtságból, tapasztalatlanságból fakadó balesetek jelentős részét elháríthatják. A vágásbiztos nadrág és bakancs használata például elengedhetetlen, ahogy a benzinmotoros gépek üzemeltetésénél a fültok viselése is kiemelten ajánlott a halláskárosodás elkerülése érdekében.

MS-MSA140CBQ-EU-AW-003

A STIHL számára a biztonság mellett ráadásul fontos szempont, hogy a különböző időjárási viszonyokhoz a lehető legjobbak alkalmazkodjanak a munkavédelmi ruhák – legyen szó nyári melegről vagy téli hidegről. A vágásbiztos kabátokat, nadrágokat úgy tervezték, hogy azok ne csak kényelmesek legyenek, de praktikusak is. A jó szellőzés minden évszakban lényeges, ha nehéz fizikai munkáról van szó. A ruhák belsejében nedvszívó, külső részén pedig nedvességelvezető anyag található, ami biztosítja a gyors száradást, a kiváló vízelvezetést, és legfőképpen az optimális testhőmérsékletet. A pólókban és nadrágokban található ezüstionoknak köszönhetően ráadásul az öltözet antibakteriális. A téli hideg ellen az ADVANCE funkcionális ruházati termékek közül érdemes válogatni.

Minden, ami jól jön egy motorfűrészhez

A STIHL természetesen a motorfűrészek karbantartásához, a lánc élezéséhez szükséges minden eszközzel, kiegészítővel rendelkezik, legyen szó reszelőkről, szegecskiszedő készülékről, vezetőlemez-sorjátlanítóról, láncellenőrző sablonról, speciális láncvédő tokról, de akár profi élezőkészülékekről.

Ha az otthon melege a tét, akkor nem érdemes kompromisszumokat keresni. Ne érje meglepetés a tűzifa feldolgozása során, inkább válassza a STIHL termékeit és kiegészítőit!

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.
forrás: erdő-mező 07-29

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Adófizetés EUR/USD-ben

Következő cikk

Fakitermelés kötelmeinek enyhítése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések