FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bölcs Fák – Wise Trees

A bábolnai akácfa, fotó: MABOSZ

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését. Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.

Az idős fák történelmi korok, nagy események néma tanúi. Ezeknek a méltóságot sugárzó idős fáknak saját történeteik vannak, sokuk látványossággá, zarándokhellyé vált – vagy épp ellenkezőleg: pontos helyüket titok övezi, így védik őket a túlzott turisztikai terheléstől.

A tavaly létrejött együttműködés révén azokról a történeti és botanikus kertekben élő „bölcs fákról”, állítanak össze adatbázist a szakemberek, amelyek nemcsak koruk miatt, hanem az őket övező történetek kapcsán is érdekesek, értékesek.

A határvidéken számos olyan történeti kert található, melyek egykor egyazon birtokoshoz, családhoz tartoztak vagy ugyanaz a kerttervező mérnök, illetve kertész hozta létre őket. A két szakmai szervezet a kölcsönös ismeretszerzés és tapasztalatcsere mellett hosszú távú együttműködésben gondolkodik, amely hozzájárul a határ két oldalán található közös örökségünk: történeti és botanikus kertjeink, arborétumaink megóvásához és a kertturizmus fejlesztéséhez.

A szakmai ernyőszervezetek – a magyarországi MABOSZ (Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége) és a szlovákiai Národný Trust – új szolgáltatásokat is kínálnak, hogy támogassák a kertfenntartókat a koros fák megőrzésében, vizsgálatában, kezelésében és megismertetésében, a régióban élőket és turistákat pedig abban, hogy megtalálják, megismerjék és megszeressék a matuzsálem fákat és a kerteket, ahol azok több mint egy évszázada élnek.  

Ehhez szükség van az összesen kb. 110 kertet támogató és összefogó, több mint 20 éve működő partner szervezetek kapacitásfejlesztésére is. Speciális berendezéseket vásárolnak a fák egészségi állapotának mérésére és vizsgálatára, elkészíttetik a kiválasztott idős fák kezelési terveit a történeti és gyűjteményes kertek részére.

Alapos adatgyűjtést követően 80 matuzsálem fa vizsgálatára került sor, melyekből több mint 10 koros fa szakszerű kezelésben is részesült faápolási szakemberek bevonásával, a partner szakmai szervezetek speciális dendrológiai ismereteire alapozva.

Csüngő bükk a Budai Arborétumban.

Csüngő bükk a Budai Arborétumban. Fotó: MABOSZ

Határon innen és túl egy-egy fa megújulását egynapos kulturális fesztivállal ünneplik majd meg. Tíz kiválasztott bölcs fa izgalmas történetét ismeretterjesztő hanganyag segítségével ismerhetik meg a látogatók, de weboldal és videók is segítik majd az érdeklődők tájékozódását. Az adatbázis és a professzionális képi anyag alkotják a MABOSZ koordinálásával induló dinamikus weboldal alapját, ahol az emberek kirándulást tervezhetnek a kiválasztott fához, illetve kertbe. Ez lesz az első online felület, ahol különböző turisztikai szolgáltatási igények alapján, három nyelven kereshetők és szűrhetők a gyűjteményes kertek és a matuzsálem fák.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló Szlovákia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (Interreg SKHU)

forrás: MABOSZ; MagyarMezőgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Következő cikk

Épül a Mecsek Discovery Center



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések