FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bajor tűzifa-piaci hírforgácsok

A Német Energiafa- és Pelletipari Szövetség (DEPV) szerint a pellet árelőnye a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben 2022. márciusában 57%-os volt, annak ellenére, hogy a pellet ára 2021. decembere óta mintegy 70%-kal emelkedett. Az árelőny júliusra 49-50%-osra mérséklődött.

A Bajor Erdészeti Intézet piaci elemzése szerint tavaly a téli időszakban a bajorországi tűzifa-kereskedőknél a keményfa átlagos ára köbméterenként 114 euró volt. Egyes felmérések szerint ez az összeg idén év végén a 200 eurót is elérheti.

Száraz tűzifát júliusban már szinte lehetetlen rendelni.

Az erdők klímaállóbb vegyes erdőkké történő átalakítása révén a tűzifa-kínálat a jövőben ugyan ténylegesen növekedni fog, de ez még időbe telik.

Johann Killer, a wolfratshauseni erdőtulajdonosok egyesületének képviselője szerint az erdőgazdaságtól származó (konyhakész= darabolt, hasított) keményfa köbméterének jelenlegi ára 130-150 euró – a barkácsáruházakban alkalmanként azonban jóval magasabb.

A tűzifával párhuzamosan a fatüzelésű kályhák iránti kereslet is növekszik. A várakozási idő egyes esetekben egy év.

A fapellet átlagára 2021. január óta szintén csaknem megduplázódott, 431 euró/tonnára.

A Német Energetikai Fa- és Pelletszövetség legfrissebb adatai szerint azonban a kilowattóránkénti 10,16 eurocentes költség még mindig jóval alacsonyabb, mint az olaj- vagy gázfűtésé, amelyek júliusban egyaránt 15 eurocent fölött voltak kilowattóránként.

Az energiafordulat és a jelenleg emelkedő gáz- és olajárak, valamint Németország energiaszolgáltatóktól való függősége miatt a modern fatüzelésű fűtés olyan alternatíva, amelyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Különösen azért, mert a fával való fűtés klímasemleges.

Együttműködés a tiszta fatüzelésért

További hasznos információk Németország, továbbá Bajorország vonatkozásában a következő oldalakon:

Német Tűzifaipari Szövetség: https://www.bundesverband-brennholz.de/

Bajor Erdészeti Intézet: https://www.lwf.bayern.de/

Német Energetikai-, Fa- és Pelletszövetség: https://www.depv.de/

forrás: Janzsó Gergely, külgazdasági attasé, München, Magyarország Németországi Konzulátusa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

WorldSkills Competition 2022

Következő cikk

Felvételi ponthatárok a Soproni Egyetemen



Stihl
(x) hirdetés