FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

RUUP – óriás fa megafonok

Észtország fővárosától három órányira található erdő mélyén egy rejtett akusztikai csodát találunk: három hatalmas fa megafont, amelyek a RUUP nevű művészeti installációban csoportosulnak.

A megafonok erősítőként működnek, hogy felerősítsék a fák hullámzó hangját vagy a madarak énekét. A hallgatókat arra invitálják, hogy jöjjenek a tisztás közepére, hogy megtapasztalják az észtországi Vőru megyei erdő békéjét tükröző egyedülálló térhanghatást.

Akinek elege van a természet magánya által nyújtott nyugalomból és csendből, az menjen el Észtország Vőru megyei erdejébe, és hallgassa meg a tisztáson található óriási fa “hangcsöveken” keresztül.

Ezeket a fa hangcsöveket az észt erdő mélyén található tisztáson 2015-ben helyezte el egy belsőépítész hallgatókból álló csoport. Mivel a régió a természeti szépségeiről ismert, úgy döntöttek, hogy a túlméretezett erősítőkkel felerősítik a hullámzó fák és a madarak énekének hangjait. A projekt a RUUP nevet kapta. Az otthonoktól vagy a civilizáció egyéb jeleitől távol telepített kúpok nem vesznek fel mást, mint a körülöttük lévő növény- és állatvilágból áradó természetes hangokat.

Amellett, hogy felerősítik a festői hangokat, a megafonok elég nagyok ahhoz, hogy belemásszunk és leüljünk vagy lefeküdjünk. Sőt, amikor a projekt végül befejeződött, zenészek jöttek és zenéltek, miközben közvetlenül a tölcsérekben ültek. A természetet elég nehéz javítani, de a decibelek növelése elég hatásosnak tűnik.

A három megafon úgy van elhelyezve, hogy ha az ember az iránykúpjuk közepén áll, elméletileg 3D-s hatást gyakorolnak a hangokra. A valóságban tényleg nehéz megmondani, mivel az erdő méreteivel igazából elnyomja az embert.

szerk: Tóth János, forrás: AtlasObscura

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Leállt az Ikea orosz oldala a végkiárusítás alatt

Következő cikk

Fák fölött Pannonhalmán



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések