FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Őrségi Fürdőház

Őriszentpéteren, a fák gyűrűjében épült fel a Hello Wood új kabinja, a Fürdőház. A 27 négyzetméteres épület egy egyedi kialakítású, extra L méretű Kabinka, amelyet üveges végfalán árnyékoló keret, hosszanti oldalán pedig tágas terasz egészít ki. A két helyiségre osztott Fürdőház egyedülálló kerti wellness részlegnek készült, benne üvegfalú szauna és pihenőtér kapott helyet a megrendelő elképzelései alapján.

A tervezés során arra kereste a megoldást a Hello Wood csapata, hogyan lehet az őrségi, hagyományos építészetet kortárs módon megfogalmazni egy könnyűszerkezetes ház esetében. Mivel a megrendelő szomszédos telkein már állt egy 19. századi, kódisállásos műemléki épület és egy tradicionális pajtaépület is, kiemelten fontos volt, hogy olyan ház jöjjön létre, amely a környezetébe harmonikusan illeszkedik. Ennek jegyében az alapelemek sorolásával hosszúkás, nyeregtetős forma került kialakításra, amely összecseng a környék pajtaépületeivel.

Az őrségi házak hagyományos építőanyagát még a 19. században is a fa jelentette, így kézenfekvő volt, hogy a Fürdőház faburkolatot kapjon. Az épület markáns jegye lett a teljes egészében fekete homlokzat; a lazúrral kezelt faburkolat egyedi árnyalata felidézi az őrségi házak jellegzetes, fáradtolajos fakezelését. A feketére pácolt vörösfenyő deszka burkolatot a tetőn egyező árnyalatú, korcolt fémfedés váltja fel. A hideg, sötétszínű külsővel látványos és friss hangulatú kontrasztot alkot a belső tér hívogatóan meleg, világos nyersfa burkolata.

A parasztházakhoz hasonlóan a Fürdőház is hosszanti tájolású. A telekre néző hosszoldalon kapott helyet az üvegezett bejárat és a tágas terasz, ahonnan letekintve a kert és a további épületek láthatók. A szomszédos pajtaépületre rímelve a kabin végfala is egészében üvegezett, így az ott helyet kapó szaunából zavartalan kilátás nyílik a ház melletti kis völgyre. Az épület másik felében lévő hálószobát a telekhez tartozó kis erdő fái árnyékolják. A könnyűszerkezetes kabin négyévszakos szigetelést kapott, illetve hűtő-fűtő légkondicionálóval felszerelt, így egész évben zavartalanul lakható.

A Fürdőház Kabinka építése mindösszesen egy hetet vett igénybe, mivel minden elem előregyártva érkezett a helyszínre, ahol a talajcsavarok lefúrása után már csak az összeszerelés volt hátra. Így a májusi telepítés után a kabint már a nyáron élvezhették tulajdonosai.

forrás: ÉpítészFórum

Előző cikk

Fenntarthatósági körkép

Következő cikk

Az erdő finom - új gasztrokönyv



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share