FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Autópálya híd felújítás fából, Kanadában

Fotó: Darwin Vegher/Unsplash

Jonathan Wilkinson, a kanadai természeti erőforrások minisztere bejelentette, hogy 887.000 CA$ értékű beruházással támogatja a Duchesnay Creek híd cseréjét, amely a kanadai Ontario tartománybeli North Bay városát és az Ontario tartománybeli Nipissing First Nation-t köti össze. Ontario állam kormánya 17 millió dollárral járult hozzá. A hidat 2021 augusztusában nyitották meg.

(FATÁJ: A forráscikk nyitóképe, melyet e cikk nyitóképének is átvettünk, valamely más faépítményt mutat, nem ezt a hidat, de ettől még nagyon látványos.)

A híd helye a térképen. (Rákattintva a közeli térképrészlet nyílik meg.)

Ez összhangban van Kanada azon céljával, hogy a kanadai építőiparban a fa fokozott felhasználásába fektessen be, hogy elérje az éghajlatváltozással kapcsolatos céljait, miközben növeli a kanadai fatermékek iránti keresletet és munkahelyeket teremt a kanadaiak számára. A célt a Natural Resources Canada (Kanada Természeti Erőforrás Szervezete) támogatja, amely a kanadai szövetségi kormánynak a természeti erőforrásokkal, az energiával, az ásványokkal és fémekkel, az erdőkkel, a földtudományokkal, a térképezéssel és a távérzékeléssel kapcsolatos kutatásokkal és szakpolitikák kidolgozásával foglalkozó részlege.

Ez volt a régi híd. Autópályához! A kép forrása: Google maps fenti térképkapcsolójával elérhető hely. Ugyanott a mai, a felújított állapotról és az építésről is vannak képek.

A finanszírozás az új cserehíd tervezését és építését támogatta, és azzal a szándékkal készült, hogy a régi híd eredeti fa esztétikáját megőrizzék. A hidat a Nipissing First Nation és a Miller Paving korlátozott partnerségével építették, amely a közösség számára foglalkoztatási és képzési lehetőségeket biztosított. Ez a projekt elősegíti a tömeges faanyag felhasználását az autópályahidakban Kanada-szerte. A fából való építéssel ez a projekt összesen 991 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményezi, ami több mint 190 autó egy teljes évre történő kivonásával egyenértékű.

DTAH-A Nippissing First Nation és North Bay határán, a 17B autópálya felett új híd épül, rétegelt-ragasztott gerendák és ívek, vasbeton és acél felhasználásával. (A kép forrása: canada.constructconnect.com helyen elérhető cikk, amely szintén bemutatja ezt a felújítást.)

Patty Hajdu, az őslakosokért felelős miniszter így nyilatkozott: “A zöld építőanyagok felhasználásával, valamint a helyi közösségek foglalkoztatási és képzési lehetőségeinek bevonásával ez a projekt megmutatja másoknak, hogyan lehet biztosítani, hogy amit országként építünk, az hozzájáruljon a tisztább és befogadóbb országgal kapcsolatos céljaink eléréséhez. Nagy gratuláció minden résztvevőnek.”

A FB-on is közzétették ezt a felújítást, bemutatva a kanadai programot, melyről további részletek Kanada Kormányának honlapján ismerhetőek meg.

A projekt finanszírozását a Natural Resources Canada Zöld építés a fa révén programja biztosítja, amely a fa használatát ösztönzi a nem hagyományos építési projektekben, például magas és alacsony nem lakóépületekben és hidakban. A program célja, hogy Kanadát az innovatív faépítési rendszerek és technológiák, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság terén világelsővé tegye, és egyben segítse Kanadát a 2030-ig kitűzött éghajlatváltozási célok elérésében.

Wilkinson végezetül elmondta: “Nincs olyan megoldás az éghajlatváltozásra, amely nem érinti az erdeinket. A kanadai faanyag új piacainak megteremtése támogatja az erdészeti dolgozókat, munkahelyeket teremt, és eljutunk a nettó nullához. A fa építőipari felhasználásának támogatásával lépéseket teszünk bolygónk védelme és közösségeink támogatása érdekében.”

Forrás: panelsfurnitureasia.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

300 millió dolláros faépítési program Ausztráliában

Következő cikk

Kitüntetések március 15. alkalmából



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések