FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A faépítés újabb szép példái

Úgy tűnik, hogy a fát egyre jobban kezdik megtanulni használni az építészek, s egyre kedveltebb építőanyaggá válik számos előnyös, többek között környezetbarát tulajdonsága miatt.

Oberding München közelében, attól észak-keletre található. Ott általános és középiskolát építettek új épületként fából, s 2020. őszére lettek készen vele. Az épületet leíró oldal részletesen leírja a műszaki tartalmat, a tervezőt, kivitelezőt és a többi szereplőt.

A tartószerkezet fa. Az épület 3-5 szintes (2-4 emeletes). 32 ezer m3 az épület “űrtartalma”, bruttó alapterülete 10 ezer m2. Ingatlan nélkül 19 millió Euróba került, tehát nem csekély beruházás. A bemutató lap (németül) részletesen ismerteti az épületet.


Amszterdamban tizenhárom emeletes házat építettek, melynek 10 emelete fából van. Különlegessége a keresztben rétegelt fából (CLT avagy BSH) készült filigrán szerkezet. A tervezőnek az első sokemeletes fa lakóépülete, amelyhez német és svájci faépítési specialistákat vont be a projektbe.

A beton rész fölött 32,5 m magas, faszerkezetű torony emelkedik, amely 29 lakóegységnek ad otthont, amelyek mérete 43 és – egy saját fejlesztésű félemeletet is beleértve – kb. 235 m2 között változik. Ezen egységek lakói olyan építőcsoport tagjai, amely meghatározó szerepet játszott az épület tervezésében és koncepciójában.


Egyetemi campus új építésű kibővítése Dortmund déli elővárosában, Wittenben.

Németország egyik legfenntarthatóbb egyetemi épülete épült a Wittenben 2020/2021-ben. A Witten/Herdecke Egyetem több mint 35 évvel ezelőtti alapítása óta teret ad a fiataloknak. A diákok és a dolgozók számának növekedésével ismét eljött a változás – pontosabban a bővítés – ideje. Ugyanis 2020 tavasza és 2021 ősze között épült meg a “Zukunftsraum” (jövő-tér) bővítése a fő campusépület mellett. Az épület különlegessége, az építési projekt háttér-információi, hírek, tevékenységek és minden más, ami ezzel a világítótorony-projekttel kapcsolatos, megtalálható ezen a honlapon.


Berlin, déli csomópont: fával kombinált építés, ami gyors és klímabarát.

Forrás: EDGE, XOIO

A Vattenfall energiaszolgáltató új németországi székháza fa hibrid építési módszerrel épült. 22.000 m² kereskedelmi terület áll a vállalat rendelkezésére Berlin déli részén.

A berlini Südkreuzban új irodanegyed épül. Összesen 29.000 m² kereskedelmi területet foglal magában két épületben. A 2. számú épület a Vattenfall energiaszolgáltató németországi központja lesz. A Hildegard-Knef-Platzon található, nagyméretű, hívogató épületet a Tchoban Voss Architekten tervezte, példamutatóan fenntartható fa hibrid konstrukcióban. Minden falelem az Opitz Holzbau-tól származik. A vállalat a Neuruppin future gyárakban modern gépsorokon, maximális pontossággal előre gyártotta őket. A német energiaszolgáltató akár 1.650 alkalmazottja talál majd munkahelyet a fényárban úszó épületben, amely új mércét állíthat fel a fenntartható irodaházak tekintetében a német fővárosban.


Bárcsak láthatnánk hasonló szép faépítési megoldásokat is ilyen volumenben itthon is.

Forrás: a fenti kapcsolók szerint,
Összeállította: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tavaszi nagytakarítás a Mecsekben

Következő cikk

Erdőgazdálkodásról tanácskoztak Nagyváradon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések