FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Autóút menti pihenő PEFC tanúsított fából

A PEFC tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot használták a Leeds Skelton Lakes Services, “új koncepciójú” autópálya szervizállomás megvalósításához Leedsben, az Egyesült Királyságban. Az építményhez PEFC tanúsítvánnyal rendelkező lucfenyőből készült kereszt-rétegelt faanyagot (CLT), RR-fatartót (glulam) és kazettás paneleket használtak.

A Corstorphine + Wright építésziroda által tervezett rendszer (az autóút menti pihenő) a népszerű élelmiszer-, ital- és szabadidős márkák széles skáláját, valamint egy üzleti központot és közösségi létesítményeket foglal magába, és olyan helyet kínál, ahol meg lehet állni egy kis pihenésre az utazásból. A faanyag nemcsak meleg és modern hangulatot kölcsönöz az építménynek, hanem környezetünk számára is kiváló választás. A projektben felhasznált 644 m³ PEFC tanúsítvánnyal rendelkező lucfenyő 430 tonna CO₂-t kötött le.

A faanyagnak köszönhetően barátságos környezet

A helyszínt körülvevő dimbes-dombos tájra utalnak a főépület hullámzó tetőszalagjai. A szalagok résébe illesztett ablakok fényt hoznak a kialakított térbe. A szalagokat őshonos réti fajokkal ültették be, amelyek természetes hangulatot és élőhelyet biztosítanak a helyi élővilág számára. A tető kortárs, dinamikus formát teremt az épületen belül és kívül egyaránt. A tetőzetet szabadon hagyott ragasztott gerendák tartják, amelyek követik az egyes szalagok ívét, és belülről meleg, természetes esztétikát biztosítanak. Ez is hozzájárul a barátságos környezet megteremtéséhez.

Hatékony építés

A B&K Structures (BKS) kivitelező cég tervezte, gyártotta és szerelte a szerkezetet és az ambiciózus tetőgeometriát. A Skelton Lakes építési megközelítését a BKS gondosan átgondolta, mivel egyetlen szerkezeti alvállalkozóként szállította és szerelte a szerkezeti acélszerkezeteket, a CLT-t, a ragasztott gerendákat és a fa kazettákat, hatékonyan és eredményesen, helyszíni technikák alkalmazásával telepítette. A BKS szorosan együttműködött az osztrák Rubner Holzbau partnerrel, amely a fakazetták tervezését végezte. A végeredmény kiváló minőségű, fenntartható faanyagot felhasználó projekt, amelyet időben és az ügyfél költségvetése szerint szállítottak le.

Forrás: PEFC.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Salone del Mobile júniusra tolódik

Következő cikk

Lucfenyőből épült a HoHo toronyház



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések